A gyökerek megőrzéséért

2019.03.24. 11:14

Pázmándon és Szabadbattyánban is fát ültettek a gyermekeknek

Pázmándon több mint egy évtizede ültetnek fát a helyi újszülöttek tiszteletére, Szabadbattyánban a szombati volt az első ilyen alkalom.

V. Varga József, Borsányi Bea

A gyökerek megőrzése egész életünkben igen fontos, ezért ültetünk más településekhez hasonlóan Pázmándon is fát az előző esztendőben született babák tiszteletére. Ám mi nemcsak a településen gyermeket nevelő szülőket ajándékozzuk meg, de azokat a pázmándi nagyszülőket is, akiknek unokái nem a faluban élnek – mondta el a szombati eseményen Virányiné Reichenbach Mónika polgármester. Merthogy Pázmándon a közös fa mellett, amelyet minden évben a játszótér melletti parkban ültetnek el, az újszülöttek szülei egy gyümölcsfát is kapnak, amit eddig valamely közterületen palántáztak.

Az idők folyamán azonban olyan mértékben megnőtt az „újszülött” fasorok száma, hogy nehézkes lett a gondozásuk, a vízellátásuk, ezért az önkormányzat úgy döntött, a jövőben otthon, de lehetőség szerint a közterülethez közel ültessék el a családok a gyümölcsfákat. Ebben az évben mandulafát kaptak a tavaly született babák, egészen pontosan 19 mandulafát adtak át.

Aki fát ültet, a jövőre gondol!
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton közel százan gyűltek össze a parkban, ahol az idei platán mellett egy mandulafát is elültettek. Az önkormányzat ebédről is gondoskodott, a résztvevők pedig egészen estig jól érezték magukat a gyönyörű, napsütéses időben a játszótéren és a parkban. Első alkalommal ültettek fát az újszülötteknek Szabadbattyánban ezen a szép, napsütéses szombat délelőttön a Csíkvár téri park sétánya mentén. A képviselő-testület elhatározását tett követte, és a hétvégén a falu tíz legfiatalabb fruskáját és legénykéjét invitálták szüleikkel és hozzátartozóikkal együtt a tavaszi faültetésre.

Tavaly 19 gyermek született Pázmándon, akik szombaton mandulafát
kaptak az önkormányzattól
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Polyák István polgármester köszöntőjét követően Némethné Jenei Éva jegyző és Balázs László önkormányzati képviselő kisorsolta, hogy ki melyik facsemetének lesz ezentúl a gazdája. Balázs, Bálint, Bori, Dzsenifer, Emese, Hetti, Kolos, Léna, Máté és Noel képviseletében azután a szülők az önkormányzati dolgozók segítségével három juhar-, két kőris- és vöröskőris-, valamint egy-egy díszcseresznye-, gömbszivarfa- és oszloposcseresznye-csemetét ültettek el.

 

Az elöljáró a parkról és az egykori kastélyról is mesélt a házaspároknak. A 19. század első évtizedeiből való adatok szerint gróf Batthyány Imre angolkertjének „délnyugati oldalán vagyon urasági kastély”. Évszázadokon át a család tulajdonát képezte, ami után magától értetődően kapta a Batthyány-kastély nevet, bár inkább kúriáról beszélhetünk. A hagyomány szerint 1848- ban Batthyány Lajos vértanú is lakott benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában