A végeredmény mindenki számára előnyös volt

2019.03.14. 07:05

Mindennapi tudományunk – Természettudományi versenyt tartottak a Vasváriban

Tudták, hogy a sakkból ismert lófigurát a tengeri csikó képére mintázták? Hogy a zsiráfnak hét nyakcsigolyája van? S azt, hogy a csigák vére kék színű? A hetedikes tanulók bizony tudták!

Szanyi-Nagy Judit

A soponyai Galilei család két tagja, Martin és Kinga a milliókat érő helyes válaszon gondolkozik

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A természettudományok (így a biológia, kémia, fizika) csodálatos birodalmában barangolt szerdán délután négy csapat. A helyszínt a Vasvári Pál Általános Iskola adta, itt végül három zentais és egy soponyai csapat képviseltette magát. Alapvetően három társaság jutott volna a vetélkedés megyei döntőjébe, ám a többfordulós versenyen a harmadik, negyedik helyezettek ugyanolyan jól teljesítettek, így mindkét „család” számára megnyílt a döntő – s a Vasvári – kapuja. No de milyen család? – kérdezheti az olvasó. Pedig a szóhasználat indokolt, hiszen a csapatok minden egyes tagja egy-egy szerepnek felelt meg: egyikük volt a gyermek, a legtöbb feladat megoldója, másikuk a mester, a legügyesebb szakmai segítő, a másik két fő pedig a pártoló „szülő”, akik mindenkoron a tudományok elsajátítását szorgalmazzák.

A soponyai Galilei család két tagja, Martin és Kinga a milliókat érő helyes válaszon gondolkozik
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az ekképpen összehangolt csapatmunka mind a résztvevők, mind a szervezők egymáshoz viszonyulásában megmutatkozott: a „játékmester” szerepét több ízben Tóth István fizika, technika, informatika szakos tanár, szervező látta el, a versenyzőket szakmai zsűri figyelte, a háttérben pedig a felkészítő pedagógusok is jelen voltak. Utóbbiaknak izgulniuk négy feladaton át kellett. A családok – egy, a természettudományos elköteleződést megerősítő fogadalomtételt követően – egy stoppárbajon (gyorsasági biológiatudás egy nyomógombos készülék mellett), a Legyél te is milliópontos kémiából! című vetélkedőn, a Maradj talpon! természettudományos vetélkedőn, valamint az úgynevezett Nemzeti Vágtán mérkőztek meg egymással. Ez utóbbi keretében a résztvevők kis (elemes, lépegetős) versenylovakat futtattak körbe az iskola százméteres szakaszán. Az összesített eredményeket tekintve a három zentais családot beelőzték a soponyaiak, vagyis a Galilei csapat győzedelmeskedett. A végeredmény mégis mindenki számára előnyös volt: a második helyen holtverseny alakult ki, így A fizikai ördögei és a Súrlódásmentes talajövezet, valamint harmadikként a H2O pókok is dobogóra állhattak. A jutalom egy-egy zenélést utánzó automata volt, mind a négy család részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában