megnéztük!

2019.03.07. 15:00

Jól eltalált és hiteles a tinikről szóló magyar film

Az online zaklatáson, a cyberbullyingon keresztül mutatja be a korosztályos problémákat Schwechtje Mihály filmje.

Bokros Judit

A bájos Eszter szerepében Herr Szilvia Fotó: Barátságmozi.hu

Már a cím is rendhagyó és figyelemfelkeltő: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :)

A film tavaly került a mozikba, s még mindig föllelhető, a fehérvári Barátságban is játszották nemrég. Azon a vetítésen mindössze hárman voltunk, rajtam kívül egy tini lány és vélhetően az édesanyja. Utóbbi talán nevelő célzattal vitte el a lányt, vagy esetleg éppen fordítva. Mindegy is, a lényeg az, hogy ők már látták az elmúlt időszak egyik legjobb és legmeghatározóbb magyar filmjét, amely nagyon fogyasztható, átélhető módon mutatja be a mai tizenévesek világát. Persze nem mindenkiét, mert remélhetőleg nincs minden iskolában és osztályban ennyire jelen a cyberbullying (vagyis a tinik között megnyilvánuló iskolai kiközösítés, csúfolás, fenyegetés online formája), ám tagadhatatlanul valós problémáról van szó. A szerelem, a szexualitás, a barátság kérdésköre azonban minden fiatalt érint már ilyen korban.

A bájos Eszter szerepében Herr Szilvia Fotó: Barátságmozi.hu

Schwechtje Mihály filmje a fő vonalat adó online zaklatásos szerelmi történet mellett számos egyéb problémára is rávilágít. Láthatjuk, hogyan nem tudnak mit kezdeni a szülők az erőteljesen serdülő gyerekeikkel, mennyire nehezen tudják megközelíteni őket, milyen fals vagy éppen semmitmondó párbeszédeket váltanak otthon. Szeretnének közelebb kerülni hozzájuk, ám ez valahogy sohasem igazán sikeres. A gyerekek pedig a lelkük mélyén semmi másra nem vágynak igazán, mint szeretetre, elismerésre, amelyet olykor rossz úton próbálnak elérni. A történet maga is igen érdekes: a középiskolás, mangarajongó Eszter vonzódni kezd angoltanárához, Csaba bácsihoz, aki azonban bejelenti, hogy külföldre utazik. A gyerekek által szervezett búcsúparti után mégis váratlanul bejelentkezik a lánynál. Innen indul az online kibontakozó „szerelem”, amiről aztán egy hirtelen váltással kiderül, hogy nem is az, aminek látszik. Hiszen az egész mögött az Eszterbe fülig szerelmes, lúzer Péter áll. A végkifejlet valóban drámai, s csupán remélni lehet, hogy a valóságban nem jutnak el idáig a fia­talok.

Azt pedig csak én remélem, hogy ezt a filmet minél többen megnézik mind a tinik, mind a felnőttek közül, saját okulásukra is.BJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában