Szülői munkaközösséget, közösségi teret is vezetett már

2019.03.14. 17:30

Bányai Szilvia állandóan nyüzsög, élete része a közösségi munka

Bányai Szilvia több mint húsz éve nem csupán aktív résztvevője, de számos esetben alakítója is Iszkaszentgyörgy közösségi életének.

B. Kiss László

Bányai Szilvia hobbija az alkotás, mesterien bánik a varrógéppel

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Bár Pesten született, Hőgyészen lakott gyermekkorában. Falusi lánynak tartja magát, aki kezdettől tudta, hogy a férje is vidéki lesz – meséli Bányai Szilvia. Ennek ellenére, amikor aztán férjhez ment, a közös életüket Fehérváron kezdték. S miként kerültek Iszkaszentgyörgyre? Egyszer a férje azzal állított haza, hogy lefoglalózott Iszkán egy telket. Mivel a környék szimpatikus volt a számára, nem volt ellene kifogása… Mindez 1996 áprilisában történt, s december 30-án már beköltöztek az újonnan épített házukba.

Mikor és miként kapcsolódott be új lakhelyén a közéletbe? – kérdeztem Szilviát, aki három felnőtt gyermek édesanyja.

– Marcell, a legidősebb gyerekem az idő tájt kezdte az óvodát, amikor kiköltöztünk Szentgyörgyre. Az oviban hamar tagja, kicsit később vezetője lettem a szülői munkaközösségnek. Ott ismerkedtem meg Gombosné Kis Edittel is. Mivel ez nem kötötte le az összes energiámat, ő bátorított arra, hogy keressem meg az akkori polgármestert. Ennek eredményeként lettem a községi önkormányzat kulturális bizottságának külsős tagja. A következő választáskor aztán magam is bekerültem a testületbe – mondja a mindig tevékeny, energikus asszony.

Az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület 14 éve jött létre, Bányai Szilvia az alapító tagok között volt. Közben a gyerekei kijárták az óvodát, és a helyi kastélyiskola tanulói lettek. Az édesanyjuk pedig elvállalta az iskola szülői munkaközösség, az szm vezetését. Az itteni sokrétű feladatok részét képezte például a művelődési ház padlójának felmosása is, mégpedig hajnali négy óra magasságában, mivel ekkor ért véget az szm jótékonysági bálja.

Bányai Szilvia hobbija az alkotás, mesterien bánik a varrógéppel
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Anno Szőcs Géza és – a település finn kapcsolatainak köszönhetően – Joulupukki, a lappföldi Mikulás avatta Iszkaszentgyörgyön az Integrált Közösségi Szolgáltató Teret, az ikszt-t. Ennek is volt vezetője Bányai Szilvia, s ebben a minőségében számos települési program – így például a Szentgyörgy-napok – fő szervezője volt.

– Mindvégig volt mellettem egy csapat, akik sokat segítettek nekem. Horváth Zsuzsára, Fülöpné Anikóra, Cseh Ildikóra, Gál Diánára és – a már említett – Gombosné Kis Editre mindig számíthattam – jegyezte meg beszélgetőpartnerem.

Bányai Szilvia jelenleg a kastélyiskola alapítványi kuratóriumának tagja és klubvezetőként résztvevője az Étkezz okosan elnevezésű pályázati programnak.

Az életmód klub létrehozásával új kis közösség jött létre. A klubvezetésben Somogyiné Fodor Melinda, az iszkai háziorvosi rendelő asszisztense a partnere, a közösségi munkában pedig mindig támogatta a családja, mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában