24. Közutas Szakmai Nap a Jákyban

2019.03.04. 11:30

A Sárkeresztúri út végén lévő körforgalom turbósítása még idén elkészülhet

Közlekedés, azaz kalandozás térben és időben mottóval rendezték szombaton a 24. Közutas Szakmai Napot a Jáky József Szakgimnáziumban. Szó esett az idei év hamarosan induló munkáiról, valamint a távlati tervekről is.

Palocsai Jenő

A közutas szakma szakemberei az újdonságokról is hallhattak a rendezvényen

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola névadójának szobrát koszorúzták meg először a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Szervezetének tagjai, majd Szőke Ferenc, a KTE Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Polányi Péter, az egyesület közúti szakcsoportjának elnöke vezette a szakmai napot.

Mészáros Attila alpolgármester az eseményen elmondta, idén több mint egymilliárd forintot költ Fehérvár az utak felújítására. Szó esett arról is, hogy hamarosan kezdődhet a déli összekötő út építése, az Auchan körforgalom bővítése és az intermodális központ kialakítása is.

A közutas szakma szakemberei az újdonságokról is hallhattak a rendezvényen
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Hogy mindenki friss fehérvári közlekedési információkat kapjon

Délután Nagy Zsolt, a fehérvári közlekedési iroda vezetője tartott egy könnyed előadást, Székesfehérvári érdekességek címmel. Az önkormányzat szakembere kifejezetten a mindennapi közlekedéssel kapcsolatos „SMART”, azaz okos dolgokat vette sorra. Az okos zebra például érzékeli a lehajtott fejű, okostelefont bámuló gyalogosok közeledtét is. A LED-es fények villódzni kezdenek, hogy az autósok időben észlelni tudják a közlekedés legsérülékenyebb résztvevőinek érkezését. De Nagy Zsolt szerint továbbra is az az autós adja meg az elsőbbséget a gyalogosoknak, aki eddig is… A közlekedési iroda folyamatosan szolgáltat adatokat a WAZE nevű telefonos alkalmazás felé, hogy mindenki friss fehérvári közlekedési információkat kapjon. Az irodavezető büszkén újságolta, hogy 8-10 évnyi szünet után újra van nyomtatott helyi közlekedési menetrend, de az is okos, mert már QR kódokat is tartalmaz. A hurokdetektoros közlekedési lámpák problémája is megoldódni látszik. Eddig gondot okozott, ha valaki nem ment el az autójával a lámpa előtti fehér vonalig, mert így nem érzékelte a rendszer az autóst, azaz nem váltott zöldre a lámpa. A területet figyelő kamerákkal azonban ez a probléma már kiküszöbölhető.

További szakaszok

Molnár István, a Magyar Közút Fejér megyei igazgatója ismertette a megyei közúthálózat felújítási és fejlesztési lehetőségeit. Mint megtudtuk, a tavalyi évben hazai forrásból 33, uniós támogatással 23 kilométer út újult meg és a 2020-ig tartó program keretében további szakaszok is sima burkolatot kapnak. Csak a Szabadegyházát elkerülő szakasz 3,2 milliárd forintba került. Az igazgató elmondta, hogy az M7-es felújítása is hazai forrásból történik. Az Auchan körfogalom „turbósítása” a tervek szerint elkészül még az idén, ám a 81-es számú főút szélesítésére azonban még tervek sincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában