Nyitott fülek, nyitott szívek

2019.03.04. 14:00

A Mezőföldi Egyházközség fiataljai rendszeresen összejárnak

Szombat délután a megye több pontjáról érkező fiatal reformátusok tartottak élménygazdag találkozót a Kálozi Református Egyházközség „bázisán”.

Majer Tamás

„Tudjátok, mi az óriási dolog?” Nemesné Varga Éva hitoktató kérdésére a cikkben olvasható a válasz

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor középiskolás voltam – emlékezett vissza a nemrégre a tanítónak készülő kálozi Nemes Noémi – szokásban voltak havonta bizonyos teaházak itt, a Mezőföldi Református Egyházmegyében. Nekem ez volt az az alkalom, amit nagyon-nagyon vártam – mesélte.

A közös dicsőítés után három fiatal tartott előadást az isteni tervről

Ahogy más előre örül a hétvégi kimenőnek, meccsnek, kirándulásnak, próbának, úgy Noémi feszt azokat a szombatokat várta, amikor végre újra találkozhatott valamelyik faluban a más-más településről érkező fiatalokkal, hogy együtt töltsenek egy délutánt: játékkal, egymás mind jobb megismerésével, Isten Igéjének megbeszélésével. Ezek a pár év előtti teaházak újabban a MERIT-ben, a Mezőföldi Református Ifjúsági Találkozóban öltenek formát.

– Nekem nagyon a szívemen van, hogy ezt nem szabad feladni, hogy hívogatni kell a fiatalokat, legyenek, folytatódjanak ezek az alkalmak – fűzte hozzá.

Ezúttal többek közt jöttek fiatalok – rendszerint lelkészi vezetéssel – Soponyáról, Csőszről, Székesfehérvárról, Dégről, Bodajkról, rendszeres vendégek a fehérvárcsurgóiak, sáregresiek is, de nem győzi a papír a felsorolást. Ötven körül jöttek össze, zömmel tizen- és huszonévesek.

„Tudjátok, mi az óriási dolog?” Nemesné Varga Éva hitoktató kérdésére a cikkben olvasható a válasz
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A délután ismerkedős játékokkal indult. A zenés, közösen éneklős dicsőítés után három fiatal tartott előadást az isteni tervről. Imre Enikő hitoktató a kapcsolatok minőségének fontosságáról beszélt kortársainak.

– Mit tesztek azért, hogy jóban legyetek a szüleitekkel? – tette fel a kérdést az előadó, aki erőst hangsúlyozta, hogy életünk egyik legmeghatározóbb része, pillére, miként viszonyulunk szüleinkhez.

Deák Péter fehérvári ifjúsági lelkész a baráti kapcsolatokról, Boza Kristóf sáregresi lelkész a párkapcsolatokról beszélt, nem feledve a szexualitást sem.

Volt egy játék, amelynek lényege abban állt, hogy az egyik fiatal azt, és csak azt rajzolhatta le, amit a véletlenül melléosztott párja mondott neki. Egy másolási feladat volt ez, csupa síkidom és sokszög képét kellett visszaadni.

A ti fületek és szívetek nyitva áll

Mindenki beszélt; csinálták a feladatot. Zaj, kuszaság. Nemesné Varga Éva hitoktató utóbb kifejtette, a mai összevissza világban ugyanolyan nehéz Isten szavára figyelni, mint ahogy e játék hangzavarában nehéz volt megérteni, mit is kell lerajzolni.

– Nagyon nehéz meghallani Isten szavát. Tudjátok, mi az óriási dolog? Itt vagytok, és sokan közületek megragadjátok azokat az alkalmakat, ahol Istenről hallhattok. A ti fületek és szívetek nyitva áll arra, hogy meghallja, megérte Isten szavát, tanácsát – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában