A szabadság letéteményesei

2019.03.16. 07:05

A cselekvő márciusi ifjakról szólt Cser-Palkovics András és Molnár Krisztián is

A Vasvári gimnazistáinak délelőtti előadása után Cser-Palkovics András polgármester és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Majer Tamás

Molnár Krisztián egyetértett Cser-Palkovics Andrással: 1848 forradalmárjai a tettek emberei voltak

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Témájuk nemcsak az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc „napi eseményei” voltak, hanem az is, mit üzennek nekünk, maiaknak a régiek. A hősök, akikre emlékezvén kokárdát tűzünk kabátunkra, sőt, akik tettek érte, hogy büszkén hordjuk azt.

– Március 15-én nem egyszerűen legnagyszerűbb forradalmunk kezdetét ünnepeljük, hanem a cselekvők előtt rójuk le a tiszteletünket – kezdte beszédét a városvezető. Egy nem olyan régen szeme elé került karikatúráról mesélt, amelyen három tábla volt, három felirattal: kritizálók, észosztók, cselekvők. Az első mögött a rajzon rengetegen, a második mögött csak sokan, a harmadik, a cselekvőket összegyűjtő tábla mögött kevesen álldogáltak.

– A márciusi ifjak, Petőfiék, a gyakorlatban bizonyították azt, amit Madách Imre később Az ember tragédiájában így foglalt össze: „Hát hagyjatok fel az okoskodással, / Minden dolognak oly sok színe van, / Hogy aki mindazt végigészleli, / Kevesbet tud, mint első pillanatra, / S határozatra jőni rá nem ér. / A tett halála az okoskodás” – idézte Cser-Palkovics. – A fentiek minden korra, emberre, gondolatra és tettre igaznak tűnnek. Ahhoz, hogy nagy dolgok születhessenek, az embernek a benne megfogalmazott ideát valóssággá kell tudnia formálni. Nem várhat újabb és újabb alkalmasabb időkre, akkor és ott kell tennie a dolgát, amikor és ahol elhatározása megérett, és lehetősége van cselekedni – fűzte hozzá.

Molnár Krisztián egyetértett Cser-Palkovics Andrással: 1848 forradalmárjai a tettek emberei voltak
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Ma sincs könnyű dolga senkinek sem, akiben tudás, hit és tettvágy buzog. Döntenie és tennie kell, segítőket toborozni, tevékeny híveket lelkesíteni, irányítani és ösztönözni, korlátozni és irányt mutatni – beszélt a máról.

– 1848 történelmünk egyik legdicsőbb pillanatát fémjelzi. A nemzet megmutatta, mire képes, hogy megvédje függetlenségét! A magyar szabadságharc hősei a tettek emberei voltak. Igaz hazafiként úgy cselekedtek, ahogy azt lelkiismeretük, őszinte hazaszeretetük kívánta tőlük – rezonált Molnár Krisztián a polgármester előbbi szavaira. – A márciusi ifjak vállt vállnak vetve harcoltak, mert hittek közös értékeinkben, mint amilyen a szabadság, a becsület és a nemzeti önrendelkezéshez való jog – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában