öt százalékkal csökkent az álláskeresőké

2019.02.01. 07:30

Reménykeltő adatok – Nőtt a foglalkoztatottak száma

Csökkent a munkanélküliek átlagos létszáma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most publikált adataiból, amelyek 2018 utolsó negyedévére vonatkoznak.

Szanyi-Nagy Judit

Az álláshirdetésben feltüntetett fizetés öröm a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt

Fotó: Shutterstock

A szóban forgó időszakban (átlagosan) 4 millió 481 ezer fő dolgozott hazánkban, amely 34 ezerrel fővel többet jelent, mint a 2017-es év azonos periódusában. A tavaly október– decemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma is csökkent. Ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest 8 ezer főben mutatkozott meg (tehát 175 ezer helyett összesen 167 ezer munkanélkülit számláltak); a munkanélküliségi ráta pedig 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent. Ha a 2018-as esztendő egészét nézzük, átlagosan 172 ezer munkanélküliről beszélhetünk – amely 20 ezerrel kevesebb a 2017-ben számláltaknál.

A tavalyi év végén a 25–54 éveseknél a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékra csökkent (ők tartoznak a legjobb munkavállalási korba), míg az 55–74 évesek rátája lényegében nem változott, 2,6 százalékon állt. A munkanélküliség átlagos időtartama 14,8 hónap volt; a munkanélküliek 39,1 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított. A területi megoszlást tekintve október és december között a munkanélküliségi ráta az Észak-Alföldön volt a legmagasabb (6,7 százalék), a Nyugat-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (2,2 százalék). December végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma – 5 százalékkal – 242 ezerre csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában