búcsúznak a téltől

2019.02.01. 07:05

Még dolgoznak a kerítéseken – Kolbásztöltő fesztiválok a 81-es mentén

Az év első hónapja teljesen ideális volt a régi magyar hagyomány felelevenítésére, ezért kiváló házon kívüli házikolbászok készültek a négysávosításról álmodó 81-es főút mentén.

Palocsai Jenő

A Kolbász Loading a legvidámabb csapat, díjat is kapott

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvárhoz közelebbi, a 2005- ben alakult Sárkeresztesért Egyesület döntött úgy, hogy összehívja egy kis baráti versenyre a falu apraja-nagyját. Gyovai László, a civil szervezet elnöke elmondta, hogy sok rendezvény kitalálója és lebonyolítója az általa vezetett lelkes kis csapat.

A Kolbász Loading a legvidámabb csapat, díjat is kapott
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Legutóbbi megvillanásuk éppen most hétvégén volt. Korábban is volt kolbásztöltő ünnep, de négy éve versenyt is rendeznek belőle. Egy első és hét második helyezett van minden évben. A kolbászt megtöltik a hidegben, utána forrón megeszik bent, a meleg művelődési házban. A nyolc csapatkapitány alkotja a zsűrit, vakkóstolás teszi objektívvé a bírálatot. A Borosgazdák alakulata minden évben jelen van a boraival éppúgy, mint a kolbászreceptjével, melynek titkát sosem árulnák el. Most bebizonyosodott, hogy jól tették, hogy az örök titok fátylával fedték az apáról fiúra szálló receptúrát, ugyanis megnyerték a kolbásztöltő versenyt.

Az egyesület vezetője külön kiemelte, mennyire fontosnak tartják azt, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak a közösség életébe. Ez volt az első olyan verseny, ahol két, fiatalokból álló csapat is indult a megmérettetésen. A rutinos borosokkal szemben nem szégyen alul maradni, majd jövőre fordul a töltő tekerője.

A nyolctagú keresztesi zsűri egy része munka közben
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Az öt éve alapított Sörédért Alapítvány is mindent elkövet, hogy az ötszáz lelkes kis falu sose maradjon esemény és program nélkül. Az első sorban állnak akkor is, ha pályázatot kell összeállítani, de akkor is, ha dolgozni kell egy-egy rendezvényen. Nagy Zsolt, a szervezet vezetője fontosnak tartja a Sörédi Kolbászfesztivált is. Mint elmondta, ez az ötödik verseny, és már évek óta Szőke András a rendezvény házigazdája. Az előadóművész nemcsak mikrofonnal járkál körbe, közvetítve a csapatoknál folyó munkát, hanem bírálja is a produktumot.

Az induló tíz csapatnak nem volt könnyű dolga, mert összetett versenyben vettek részt. Nem volt elég kiváló kolbászt gyártani, énekelni és táncolni is kellett. Volt csákberényi, móri, csókakői és persze helyi csapat is. Mindenki belekeverte a masszába szívét-lelkét, de mégis a sörédiek egyik legaktívabb csapata nyerte a versenyt. Eleve azt jósolta a nevük, hogy profikkal állnak szemben az ellenfelek, ugyanis a nem először induló Kolbász Loading lett a bajnok. Már az elején, az ének, tánc és koreográfia versenyszámokban maximális pontszámmal végeztek. A kizárólag fővesztés terhe mellett kikotyogható, ősi recept alapján készült mestermű már csak mustár volt a kolbászon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában