Elsősorban a könyvtárat érinti

2019.02.15. 14:15

Közfoglalkoztatás: levélben kér felülvizsgálatot Székesfehérvár

Amint arról néhány napja beszámoltunk, megyénkben négy település, így Székesfehérvár is kikerül a közmunka-támogatások köréből.

FMH

Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón elmondta, folyamatosan várják az ötleteket, észrevételeket

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az ügyben most Cser-Palkovics András polgármester levélben kereste meg a Belügyminisztériumot, kérve, hogy a közfoglalkoztatási program 2019-ben a lakosságszámtól és adóerő-képességtől függetlenül tovább folyhasson annak érdekében, hogy 2020- tól a változásokra és annak költségvetést érintő kihatásaira az érintett önkormányzatok időben felkészülhessenek. Az Emmi közreműködését pedig abban kérte Fehérvár, hogy közvetítőként járjon el, hiszen a döntés váratlanul érte az önkormányzatot, az intézményi működtetést pedig nem lehet egyik hónapról a másikra átszervezni, a könyvtár esetében 12 fő feladatellátását kiváltani.

Amint a lapunknak elküldött közleményből kiderül, Fehérvár önkormányzata is a sajtóban megjelent hírekből értesült először arról, hogy az országos közfoglalkoztatási programban változások várhatók, amelyek már a ­2019-es esztendőt is érinthetik. Az önkormányzatnak jó tapasztalatai voltak, és az elmúlt években több szervezet, illetve intézmény is élt a lehetőséggel.

Székesfehérvár adóerő-képessége alapján kiesne a közfoglalkoztatási támogatásban részesülő városok közül. Úgy, hogy emellett 2019-ben is 3,1 milliárd forintot fizet be az állami költségvetésbe „szolidaritási hozzájárulás” címén.

Fontos hangsúlyozni: az önkormányzat a szolidaritás alapelveivel egyetért, azonban a mértékével, arányaival és folyamatos, egyre több területre vonatkozó kiterjesztő alkalmazásával nem. Fehérváron a megyei hatókörű városi könyvtárt érinti leginkább a döntés, ahol 12 közfoglalkoztatottal végzik tevékenységüket. Mivel a könyvtár a megye egész területére vonatkozóan köteles állami feladatként ellátni számos tevékenységet – például 78 település számára a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működését –, ezért ez az intézkedés az egész megyét hátrányosan érinti. A városi önkormányzat most felmérte a fenntartásában működő intézmények közfoglalkoztatottjainak számát, összesen még 9 főről van szó. Az érintett intézményekkel is egyeztetést kezdeményez az önkormányzat.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában