Rituális hajnali darabolás

2019.02.11. 16:00

Kolbásztöltő és böllércsapatok versengtek Seregélyesen

A kelő nap szombaton reggel vérző tócsáknak emelkedett fölébe a település művelődési házának belső udvarán. S míg az áldozatokat szorgos kezek darabolták, az elkövetők vígan emelték magasba poharaikat. Újra és újra.

Sági Zoltán

Állítólag a rénfán szebben kivérzik a hús

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Többedszer rendezték meg a seregélyesi böllér- és kolbásztöltőversenyt, amelynek népszerűségét jól jellemzi, hogy a nevezők egy része a közeli vendégszobákból fordult ki hajnalban a derűsen csípős levegőre, az előző napon meglehetőst messziről érkezvén. Reggel nyolcra csupán az olasz vendégek nem bújtak még elő – de róluk később.

Állítólag a rénfán szebben kivérzik a hús
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A hozzávetőleg hatkor megszúrt két hízó egyikét a népes Zsetnyai család hozta versenybe, a másikat pedig az önkormányzat, a két jószággal két lehetséges feldolgozási technikát is bemutatva. Mert míg a Zsetnyaiak a bontóasztalon, a hastokon láttak munkához, az önkormányzati szakembergárda rénfára húzva dolgozta föl a disznót. A kolbásztöltő csapatok számára a versengés csak reggel 8 körül, a település által rendelkezésükre bocsátott 5-5 kilónyi nyersanyag megérkeztével lett húsba vágó. Ekkorra azonban a Zsetnyaiék mustáros mája már a tűzön rotyogott. Idővel az abálóüstökbe is bekerültek a hurkatöltés alapanyagai, hogy a forró vízben fölbukva-elmerülve szív és tüdő, vese és lép versenyezzenek kerengve az első helyezésért.

A hastokon az egyes részeket formásabbra lehet kikanyarítani
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Az olasz testvértelepülésről, Rivodutriból érkezettek a sajtó távozásakor még a művelődési ház egyik eldugott termében gubbasztottak, és nézésükből kilátszott: olvasták az Il Messagero nemrégiben megjelent cikkét a kelet-európaiakról, akik a Róma közeli Anzióban újévre disznót akartak vágni, de a szomszédok rájuk hívták a rendőrséget. Csakhogy amíg az anziói elkövetők féltől egy évig terjedő börtönre és 150 ezer eurós büntetésre számíthatnak, ez a versengés itt kulináris végkifejletbe torkollott.

A szeszerős szabadegyházi különítmény
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A szombat déli eredményhirdetéskor a kolbásztöltés kategória 22 csapatából az első helyet a seregélyesi Varga Gábor és felesége szerezték meg. A böllérverseny megosztott első helyet hozott – a díjat az önkormányzat különítménye és a Zsetnyai család közösen kapta. A serlegeken túl az első helyezettek egy-egy választási malacot is nyertek, méghozzá csüngőhasút. A szombaton hajnalban indult disznólkodás – nem annyira egybehangzó állítások, mint inkább homályos találgatások szerint – csak közel 24 óra múltán, vasárnap, hajnali fél 4-kor ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában