Közös programok Csákváron

2019.02.24. 07:05

Kerekesszéken ültek, szájjal is festettek a diákok a Parasport Napján

Több mint félezer iskola csatlakozott országszerte a Parasport Napjához. Február 22-ét az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította a Magyar Parasport Napjává és tavaly tartottak először ehhez kapcsolódó programokat az iskolákban.

Borsányi Bea

Izgalmas sorversenyekre is sor került testnevelésórán

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Idén a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola is úgy gondolta, csatlakozik az országos kezdeményezéshez.

Érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki, valamint rendhagyó testnevelésórákat tartottak pénteken a csákvári gyerekeknek. Ahogy azt az igazgatónő, Szajkóné Medgyesi Bernadett elmondta, minden évfolyamon volt lehetőség különböző programokon részt venni, de a legteljesebb tapasztalatokra a végzős 8. osztályosok tehettek szert. Mivel azonban az intézmény úgy tervezi, hogy a jövőben minden évben tartanak hasonló napot az iskolában, ezért felmenő rendszerben minden diáknak egyre több ismerete és a fogyatékos résztvevőknek köszönhetően egyre több közös élménye lesz majd. Az iskola egyébként nem kisebb „áldozatot hozott” a Parasport Napja miatt, mint a farsang elhalasztása, amelyet eredetileg erre a napra tűztek ki. Ám a gyerekek pénteken is jól érezték magukat, és bár voltak olyanok, akik kicsit tartottak attól, milyen lesz majd szellemi és testi fogyatékosokkal találkozni, sőt velük együtt versenyezni testnevelésórán, vagy gyöngyöt fűzni, beszélgetni, a nap végére ők is belátták, a sérült emberek tulajdonképpen olyanok, mint ők.

Izgalmas sorversenyekre is sor került testnevelésórán
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az említettek mellett lehetőség volt még például rajzórán szájjal festeni, vagy kerekesszékkel közlekedni a folyosón, ahol az oszlopokat is ki kellett kerülni. A közös napra a vendégek a Szent Kristóf Házból és a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonból érkeztek, de a beszélgetéseken részt vettek sportolók, kerekesszékesek, és lehetett kérdezni súlyos izomsorvadásban szenvedő édesanyától is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában