„Előbb felépítjük a várat, aztán benépesítjük”

2019.02.27. 11:30

Egyedülállók és párok részvételével rendeztek beszélgetést a gyerekvállalásról Fehérváron

Alapvetően szeretnének, viszont nem mindegy, milyen körülmények közé, s a karrierről sem feltétlenül akarnak lemondani – körülbelül így foglalható össze egy kerekasztal-beszélgetés, amelyet a gyerekvállalás kapcsán rendeztek.

Bokros Judit

Az Új Nemzedék Közösségi Térbe szervezett beszélgetés résztvevői fejben már tervezgetnek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fiatal vagy a még gyermektelen idősebb párokat, az egyedülállókat is foglalkoztathatja a gyermekvállalás gondolata, amely tulajdonképpen az ember természetes igénye, mégsem mindenki törekszik rá. Egy fiatal pár arra volt kíváncsi, milyen szempontok játszanak szerepet e témában, ezért Gyerekvállalás pro és kontra címmel rendeztek beszélgetést az Új Nemzedék Közösségi Térben.

Az esemény házigazdája Kapos Bálint volt, rajta kívül heten ülték körül az említett asztalt, vendégként pedig jelen volt Séllei Györgyi szexológus is. A többiek nevének említésétől most eltekintünk, inkább összegzésre törekszünk.

Mindenki szeretne előbb vagy utóbb

Ahogy a húszas és harmincas éveikben járó résztvevők átadták egymásnak a szót, kiderült: mindenki szeretne előbb-utóbb gyermeket, ám azt is fontosnak tartják, hogy megfelelő körülményeik legyenek a családalapításhoz. Ez alatt többnyire azt értették, hogy stabil anyagi háttérrel, munkahellyel, otthonnal és esetleg megtakarítással is rendelkezzenek. Az egyik pár például elmondta: ők egyszobás panellakásban nem szeretnének gyermeket vállalni. Jó lenne, ha nagyobb otthonba tudnának költözni, mire megérkezik a baba. A fogamzásgátlás ezért náluk tudatos, a család tagjai felől pedig egyelőre nem érezhető erőteljes nyomás az irányban, hogy jöjjön már a gyermek.

Egy fiatalember szintén a biztos anyagi háttér megteremtésére törekszik, ő és jelen lévő párja egyébként már szívesen alapítana családot, s egyelőre két gyermeket szeretnének. A többiek is hasonló véleményen voltak, egy hozzászóló például így fogalmazott: „Előbb felépítjük a várat, aztán benépesítjük”.

Igen ám, csakhogy ez mikorra történhet meg? – tette föl a kérdést az egyik hölgy, aki szerint olyan állapot nincs, amikor minden külső és belső körülmény tökéletes a baba érkezéséhez. S könnyen előfordulhat, hogy mire a pár biztosítja az anyagi feltételeket, addigra kifutnak az időből.

Az Új Nemzedék Közösségi Térbe szervezett beszélgetés résztvevői fejben már tervezgetnek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Család vagy karrier?

A hölgyeknél fölmerült természetesen a család vagy/és karrier kérdése. Kiderült, hogy utóbbi mindhármuknak fontos valamennyire. Egyikük egy bankban dolgozik jelenleg, s ő úgy fogalmazott: szeretne minél jobb pozícióba kerülni, jól keresni, és lényeges számára, hogy ha elmegy szülni, utána vissza is tudjon menni a számára megfelelő álláshelyre. Nem biztos azonban abban, hogy ez így lesz. A másik két hölgy is nagyjából egyetértett vele, mert most még kevésbé tudják elképzelni, hogy éveket kihagyjanak és csak a gyermeknevelésnek szenteljék magukat. Van, aki szívesen tanulna például, míg otthon lesz a babával. Azt mindannyian jó lehetőségnek tartották, hogy ma már az édesapák is GYED-re mehetnek a kicsivel. Ez egyébként Séllei Györgyi szerint is pozitív változás, mert az apák zseniálisan tudnak foglalkozni a gyerekekkel. S ma már valóban el kell fogadni, hogy a nők élete megváltozott, számukra is fontos lehet a kiteljesedés a munkájukban.

Szóba került, mi az a biztos alap, amire lehet építeni. Mennyi pénz kellene ahhoz, hogy ne jelentsen gondot a gyermek érkezése, fölnevelése? Erre azonban végül nem érkezett konkrét válasz, a résztvevők inkább csak találgatták a költségeket.

Kardinális kérdés a segítség rendelkezésre állása is. Kiderült, hogy nem minden párnál vannak olyan nagyszülők, családtagok, akikre rá lehetne bízni a gyermekfelügyeletet. Éppen ezért jövőbemutató lehetőségként többen jó megoldásnak tartották, ha olyan gyermekes baráti, ismerősi kört alakítanak ki, amelynek tagjai hasonló értékrendet képviselnek, s szívesen vigyáznak a másik gyermekeire.

A résztvevők nagyon fontosnak tartották azt, hogy az apa és az anya is megfelelő, lehetőleg minőségi időt tudjon együtt tölteni a kicsivel. Összességében a karriert is ennek rendelnék alá, tehát az nem lehet fontosabb, mint a gyermek.

Szóba került még az, hogy jó minél kisebb kortól félretenni a gyermeknek, és idővel érdemes számára a környezetünkből minél több értékrendet megmutatni, hogy tudjon tapasztalni és választani, mi számára a legjobb.

HÉT PONT A CSALÁDOKÉRT

Orbán Viktor februári évértékelőjén jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet. Vagyis: bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, bővítik a CSOK kedvezményes hitelét, a kormány a nagycsaládosok jelzáloghiteléből már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át. Továbbá: azok az asszonyok, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást és bevezetik a nagyszülői gyedet.

- FMH -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában