A találkozó célja a kapcsolatok és az ismeretség elmélyítése

2019.02.18. 07:05

Egy pátkai disznótoros vacsora a testvértelepülési kapcsolatokért

A falunak három élő testvértelepülési kapcsolata van a szlovákiai Heténnyel, illetve Felsőszemeréddel, valamint az erdélyi Körösfővel. Ezek polgármestereit látták vendégül a művelődési házban, ahol egy bájos műsort követően disznótoros vacsorát kínáltak.

Borsányi Bea

Buda József alpolgármester – mellette a körösfői, a pátkai, a hetényi és a felsőszemerédi polgármester – köszöntötte az est résztvevőit

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A vacsora alapanyagát biztosító 170 kilogrammos malac péntek reggel még az óljában röfögött, szombaton viszont már hurka, kolbász, és pecsenye formájában került a hosszú, terített asztalokra, ahol a vendég küldöttségek és a pátkai vezetés, a képviselők, valamint a vendégek foglaltak helyet. Többek között azok a nyugdíjasok, akik kedves műsorral – az időskor szépségeit és nehézségeit kifigurázó, átírt szövegű nótákkal – kedveskedtek a vacsora előtt. És hogy mi volt az est apropója? Nos, semmi különös, ám ugyanakkor mégis fontos. Ahogy azt Nagy Dániel polgármester a vacsora előtti pohárköszöntőjében elmondta, nehéz úgy ápolni a testvértelepülési kapcsolatokat, ha mindig csak valamilyen rendezvény keretében látogatnak el egymáshoz.

Buda József alpolgármester – mellette a körösfői, a pátkai, a hetényi és a felsőszemerédi polgármester – köszöntötte az est résztvevőit
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ilyenkor ugyanis – kis települések lévén – mindenkinek bokros teendői vannak, a vezetők és a képviselők aktívan részt vesznek a rendezvények lebonyolításában is. Ezért nincs elég idő arra, hogy beszélgessenek, megvitassák a települések problémáit, netán egy közös projekt részleteit. Márpedig a pátkaiak azt szeretnék, ha a meglévő testvértelepülési kapcsolatokat olyan tartalommal töltenék meg, amely a lakosok javára válhat. Ez adta tehát az ötletet arra, hogy szervezzenek egy olyan estét, amelyet a települések vezetői egymás között töltenek, miközben kötetlen beszélgetés keretében egyeztethetnek, megbeszélhetnek, ötletelhetnek. Heténnyel és Körösfővel egyébként 2004-2005 óta él a testvértelepülési kapcsolat, míg Felsőszemeréddel tavaly életszették fel azt, de ez a kapcsolat tekint vissza a legrégebbi múltra, hiszen dokumentumok szerint 1939-ben már létezett együttműködés a két település között. Tervek szerint legközelebb július 13-án találkoznak a hetényiekkel az ottani falunap keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában