Berlinben is megkóstolták a magyar csokit

2019.02.02. 07:20

Bonbon dermed a masszából – Kézműves csokit gyárt Mocsár Eleonóra

A berlini Grüne Woche élelmiszervásáron egyetlen Fejér megyei kiállítóként Mocsár Eleonóra jelent meg kézműves csokoládéival. A kalocsai hímzőasszonyok és a magyar étterem szomszédságában kóstolhatták a németek a magyar csemegét.

Zsohár Melinda

Mocsár Eleonóra volt az egyetlen Fejér megyei kiállító a berlini Grüne Wochén – kézműves csokoládéi nem tartalmaznak cukrot, ez ma a legjobb „divat”

Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

A túltápláltság és az allergiadömping korában nem véletlenül kezdett foglalkozni Mocsár Eleonóra a kézműves csokoládé technológiájának kialakításával. Hét éve azon tűnődött, mivel járjon a kedvében lisztérzékeny Lili lányának, miután annyit kísérletezett különböző drága és jó minőségű csokoládék felkutatásával. Tanulmányozta az összetételüket, s rádöbbent, hogy a csokoládés termékek nyolcvan százaléka liszttel és búzaszármazékokkal dúsított. A gluténmentes csokik sem ízlettek nekik, így Eleonóra saját meghatározása szerint elkezdett „kotyvasztani”.

A fehér csokinak semmi köze az igazi csokoládéhoz, jelenti ki, miként azt a tévedést is eloszlatja, hogy a tiszta csokoládé keserű. Ha a kakaóbabot szétrágjuk, az is kellemes, nem keserű, a kész csokitermékekben az adalék anyagok és tartósítószerek torzítják el az eredeti ízt. Először hetven százalék kakaót tartalmazó táblás csokoládékat vásárolt alapanyagul, kereste a jó megoldásokat. Eleonóra könyveket, verseket ír, dokumentumfilmeket szerkeszt-rendez, a magyar templomok filmes bemutatásában százötven körül jár. Izgalmas kirándulásnak találta az első csokikísérleteit, s ahogy beleásta magát a technológiájába, beleszeretett ebbe az alkotási folyamatba.

Mocsár Eleonóra volt az egyetlen Fejér megyei kiállító a berlini Grüne Wochén – kézműves csokoládéi nem tartalmaznak cukrot, ez ma a legjobb „divat”
Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Rétimajorban vendégeskedett a családnál egy alkalommal Glattfelder Béla agrárpolitikus, megkóstolta Eleonóra „zsengéit”, s felajánlotta a segítségét. Az európai parlamenti képviselő megszervezte, hogy a magyar kézműves Brüsszelben tanulhasson egy csokoládémanufaktúrában. A világhíres belga csokik hazájában elsajátíthatta a szakma speciális fogásait. Az ideális csokialapanyag 76 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé, a tejcsokoládéban ez negyvenkét-negyvennégy százalék. Fehér csokit csak díszítésre használ, a fehér csokoládé csak kakaóvaj és tejpor keveréke. A csokoládék külsőre is látványosak, természetes töltelékekkel.

A bonbonjaiban nincs cukor, s százféle formát önt saját kezűleg, az aranyhaltól a lepkéig. A halak hátát kis ecsettel aranyozza be étkezési arannyal – a hal mint csokiforma elég bizarr élményt nyújt, a fejünkben a hal formához nem a csokoládé ízélménye társul. Ezért is hat a meglepetés erejével aztán a tapasztalás. Negyvenféle töltelékkel készít csokoládékat otthoni kis műhelyében Eleonóra. Berlinbe is elvitte magával a csokiolvasztó (temperáló) készülékét, hogy a látogatók szeme láttára dermedjen kívánatos bonbonná a barna massza.

A készítő nemcsak a cukrot mellőzi, de egyéb édesítőszert sem használ. Minimális mézet s a gyümölcsvelőkhöz glükózt adagol, s rafinált ízorgiákat kever többek között birsalmasajt és aszalt szilva, málnazselé, whisky s a gyümölcsökből való pálinkák keverékéből tölteléknek. Egy speciális anyag, a humin is megjelent a csokoládéi egy csoportjában. A humin bizonyos betegségek ellen étrend-kiegészítőként javasolt, van olyan csokoládéja Eleonórának, amelyikbe ezt helyezi bele, így a gyerekek is beveszik a szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában