Az EU harmadik legnagyobb méztermelője Magyarország!

2019.02.23. 07:15

Mézfesztivál és méhésztalálkozó: nagyközönség és szakma együtt

A hazai mézfogyasztás az elmúlt években több mint a kétszeresére emelkedett – évente fejenként 70 dekagramm –, de még mindig lényegesen elmarad az 1,7 kilogrammos európai uniós átlagtól. Annak ellenére, hogy Magyarország méztermelő nagyhatalom.

V. Varga József

Lesti Kitti mézkirálynő vezette a Főutcán át a menetet

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A 2. Fejér Megyei Mézfesztivált a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének Szent István Mézlovagrendje jegyezte pénteken a belvárosban. Az egész napos mézvásár – kiegészülve a méhészeti termékek bemutatójával – az Országalmánál várta a sokaságot.

Lesti Kitti mézkirálynő vezette a Főutcán át a menetet
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A huszonkét pavilon között „deres” volt a flaszter délidőben. (Bocsánat, én kérek elnézést…) Dér Csaba sárszentmihályi méhész „régi motoros” a szakmában. Ottjártunkkor éppen az akác-, a hárs-, a repce-galagonya, a napraforgó- és a vaddohányméz jótékony hatásait ecsetelte az érdeklődőknek, amikor befutott fia, a szintén méhész Dér András, sőt karon ülő kislányát, Bíborkát is hozta magával. Hadd nézelődjön az a fruska a mézseregszemlén!

Lesti Kitti mézkirálynő vezetésével kora este tizenhat magyarországi, erdélyi és vajdasági mézlovagrend képviselői vonultak fel a főutcán a Hotel Magyar Királytól a Városház térig. A látvány magáért beszélt.

Különleges mézeket is megkóstolhattak az érdeklődők
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A centrumban köszöntőt mondott Reichardt Zoltán, a házigazda mézlovagrend nagymestere, Östör Annamária egészségügyi tanácsnok és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Szavaikból a többi között kiderült: hazánk „méznagyhatalom”, az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelője, a méhészek évente mintegy 20–25 ezer tonna mézet termelnek. A táplálékkiegészítők korát éljük: de lehet, hogy már megleltük a keresett kincset? Naponta reggel csak egy teáskanállal! – javasolta az országos egyesület elnöke. Csak jót teszünk vele – magunknak.

A napot záró mézszentelő szentmisét a Szent Imre-templomban celebrálták; ma, szombaton pedig a 31. Országos Méhész Találkozó és Vásár veszi kezdetét 8 órától a Videoton Oktatási Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában