Kossuth Zsuzsanna név- és születésnapján emlékeznek

2019.02.19. 11:30

Ez a nap az ápolókról szól

Számos elismerés mellett hétfőn, az Ápolók Napja alkalmából átadták az Év Ápolója, Év Asszisztense és az Év Tiszteletbeli Ápolója elismeréseket a fehérvári kórházban.

S. Töttő Rita

Szomor Andrea miniszteri elismerést kap, Siák Gabriella az Év Ápolója, Kozma Péter Tamás Tiszteletbeli Ápoló és Takáts Anikó, az Év Asszisztense

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Kossuth Zsuzsanna misszióját, hazai ápolási rendszerét elismerve, a magyar országgyűlés 2014-ben február 19-ét – Kossuth Zsuzsanna születés- és névnapját – a Magyar Ápolók Napjává minősítette. Ennek apropóján, az országos ünnepség előtti napon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is megtartotta éves ünnepségét, melyen kitüntetéseket adtak át dolgozóiknak.

- Az ápolókat, akik önzetlenül, megfelelő szakmaisággal teszik a dolgukat, valami egészen speciális masszából gyúrták, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy sokszor a saját fizikai és pszichés határaikat feszegetik, amikor másokon segíteni próbálnak – fogalmazott Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója az ünnepségen.

Azért kell mindig megemlékezni erről a napról, hogy sose feledjük, miért tesszük minden nap a dolgunkat – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve: bármennyit fejlesztünk, bármennyire érezzük úgy magunkat az új műtőkben, mintha űrhajóban ülnénk, akármilyen csodafalakat emelünk, a lényeg ugyanaz marad: a beteg, a rászoruló ember az, akin segíteni kell. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban éves szinten 2 millió gyógyító-beteg találkozás történik, amelynek során ezt a lényeget kell megőrizni.

Kossuth Zsuzsannának, az első országos főápolónőnek a szobrát koszorúzták meg
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

- Ám mindeközben fontos, hogy mindannyian vigyázzanak magukra, mert a hivatásukat csak akkor fogják tudni gyakorolni, ha egészségesek tudnak maradni! Ez sajnos reális veszély, ezért tényleg foglalkozzanak az egészségükkel – hangsúlyozta Csernavölgyi István. – A fejlesztéseket ugyanis megvalósítjuk, ez nem kérdés. Az se legyen kérdés, hogy az elkötelezett gyógyításba vetett hitet és tisztességet meg tudjuk-e őrizni.

A főigazgató segédletével Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató, Bokorné Sike Erika, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke és Bognár Márta, a Magyar Ápolásért Egyesület Fejér megyei elnöke adta át az idei kitüntetéseket. Előtte azonban köszöntötték Szomor Andreát, a sürgősségi osztály főnővérét, aki miniszteri elismerő kitüntetést vesz át kedden az országos rendezvényen. A kórház Ápolók Napján átadott kitüntetéseit 2006 óta osztja a Betegápolásért Alapítvány. Az elismeréseket olyan szakemberek kaphatják meg, akik több éve folyamatosan dolgoznak a fehérvári kórházban, szakirányú képesítésük van, s ami a legfontosabb: empátiával, önállóan tevékenykedve, mintaadónak bizonyulnak az osztályukon.

Az Év Ápolója elismerést idén Siák Gabriella, az Ápolási Osztály diplomás ápolója kapta az ünnepségen, akinek, saját bevallása szerint a betegápolás a legfontosabb. Így jellemezték őt az átadáson: „Gabriella korrekt, a munkájára rendkívül igényes, intelligens ápoló, akinek szakmai professzionalizmusa nagymértékben hozzájárult az ápolás színvonalának emeléséhez, az osztály általánosan jó megítéléséhez.” Az Év Asszisztense elismerést Takáts Anikó kapta, a Tüdőgondozó vezető asszisztense. A szakember 32 éve a móri kórház Sebészeti Osztályán ápolónőként kezdte pályafutását, jelenleg pedig a fehérvári Tüdőgondozóban dolgozik. „Sokat tesz a kollégák fejlődéséért, a team munka erősítéséért. A prevenciós munkában is élen jár kollégáival együtt, szűrőnapok aktív résztvevője. Szakma iránti elkötelezettsége példaértékű” – hangzott a róla szóló dicséret.

Szomor Andrea miniszteri elismerést kap, Siák Gabriella az Év Ápolója, Kozma Péter Tamás Tiszteletbeli Ápoló és Takáts Anikó, az Év Asszisztense
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Immár tizenötödik éve az ápolók közössége más munkakörökből kiválaszt arra érdemes kollégát, aki fő feladatának ellátása mellett az ápolók, asszisztensek munkáját elismerve a team tagjaként sokat tesz fejlődésükért, elismertségükért. A Tiszteletbeli Ápolónak járó fehér csuklyát idén Kozma Péter Tamás, a II. Járóbeteg-szakrendelő Ortopédiai Szakrendelésének főorvosa érdemelte ki, aki 34 éve kezdett el dolgozni a fehérvári kórházban. „A betegek és közvetlen munkatársai körében nagy tiszteletnek örvend. Az asszisztenciával kiemelkedően jó munkakapcsolatot alakított ki, bátran fordulhatnak hozzá szakmai kérdésekben tanácsért...” – mondták róla az ünnepségen. Az eseményen több 1969-ben, tehát 50 éve végzett egészségügyi szakdolgozónak adtak át elismeréseket, valamint kiemelték azokat a pályázókat is, akik a „Miért választottam az egészségügyi pályát?” című pályázaton kiemelkedő eredményt értek el. Ők, az elismerések mellett egy-egy jó szóval térhettek haza, amelyet Szabó-Bakos Zoltánné adott nekik útravalóul: „ Várunk a fehérvári kórház kötelékében!”

Az ünnepség végén Bokorné Sike Erika zárógondolatait hallottuk: – A fiataloknak szóló pályázat eredményeiből látható, van remény, hogy lesz utánpótlásunk, hogy lesz, aki majd minket ápol. Hiszem hogy az utánunk jövők, és mi is, Kossuth Zsuzsák vagyunk, akik fényt és reményt adnak a betegeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában