Három év alatt szeretnék felmérni a helyzetet

2019.02.18. 07:00

A jobb érsebészeti ellátásért küzdenek Fejér megyében is

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság „MAÉT országjárás” címmel indított 3 éves országjáró programot, amelynek első állomása Székesfehérvár volt. A társaság tervei szerint a harmadik év végére megrajzolható lesz hazánk érsebészeti térképe.

Borsányi Bea

Szeberin Zoltán, a MAÉT elnöke elmondta, az országjárás egyik célja, hogy minden szakember megfelelő tájékoztatásban részesüljön

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A rendezvényre azokat a megyei szakembereket várták, akik érintettek az érrendszeri, illetve érsebészeti területek betegeinek gyógyításában, ellátásában, de a szakorvosokon kívül a háziorvosokat, a kórházak vezetését, valamint az adott terület egészségügyi ellátásáért felelős hatóság képviselőit is szeretnék megszólítani. A délelőtt folyamán különböző szakmai előadásokon foglalták össze az érbetegellátás aktuális kérdéseit, és összegezték a megye rendelkezésre álló szív- és érrendszeri megbetegedésekre vonatkozó adatait. A nap második részében pedig beszélgetés keretében gyűjtött információkat a megyei helyzetről, az ellátási terület angiológiai sajátosságairól, a szakember-ellátottságról és a kialakult érbetegutakról a MAÉT.

Szeberin Zoltán, a MAÉT elnöke elmondta, az országjárás egyik célja, hogy minden szakember megfelelő tájékoztatásban részesüljön
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Az országjárás és a téma azért is fontos, mert köztudott, hogy Magyarország a szív- és érrendszeri halálozás és a kockázati tényezők szempontjából is az európai országok sereghajtói közé tartozik, amin csak szakmai összefogással lehet javítani – hívta fel a figyelmet Kolossváry Endre, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság főtitkára, akitől azt is megtudtuk, hogy itthon még mindig igen magas a boka feletti végtagamputációk száma, amely egy olyan komplex probléma, amelyben a háziorvosoknak, az érsebész szakembereknek, de maguknak a betegeknek is van felelősségük. Fejér megye az országos átlaghoz képest ezen a téren valamelyest jobban áll, ám a megyén belül, a járások között nagy egyenlőtlenségek mutatkoznak. A főtitkár úgy látja, megoldás lenne az amputációk számának visszaszorításában olyan központi érsebészeti centrumok létrehozása, ahol a szakma magas szinten és magas kapacitással képviselteti magát. A tervek szerint minden szervezett érgyógyászati ellátást nyújtó megyében megrendezik ezt a konferenciát, az országjáró projekten szerzett tapasztalatok összessége pedig egészségpolitikai javaslatok alapját adhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában