Helyi nézőpontból vizsgálni Trianon következményeit

2019.02.01. 07:25

1918 és ’19 fordulóján – Megalakult a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság

A Trianon Centenáriumi Emlékbizottság – amelyet a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójához kapcsolódóan hoztak létre – első rendezvénye a Magyarország, Fejér megye és Székesfehérvár 1918-1919 fordulóján című tudományos konferencia lesz, melyet a Megyeházán tartanak február 4-én.

Borsányi Bea

Cser-Palkovics András és Vizi László Tamás a Trianon Emlékbizottság létrejöttéről és munkájáról beszélt

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A konferencia helyszíne és időpontja nem véletlen: 1919. február 3-án Gróf Károlyi József, Székesfehérvár és Fejér megye korábbi főispánja a megyeházán fogalmazta meg bizalmatlansági indítványát az akkori polgári demokratikus kormányzat ellen, melyet a Fejér Megyei Törvényhatósági Bizottság egyhangúlag el is fogadott. Ennek a lépésnek komoly következményei lettek: retorzió érte a várost, a vármegyét és Gróf Károlyi Józsefet is.

A közgyűlés még tavaly döntött a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság létrehozásáról. A tervek szerint a 2020 őszéig működő munkacsoport feladata, hogy lokális nézőpontból vegye számba az 1920. június 4-én aláírt békediktátum következményeit, s tudományosan vizsgálja a helyi eseményeket. A vizsgált terület kiterjed Fejér megyére és a régió több megyéjére is. A testületben helyi történészek, levéltárosok, muzeológusok, műemlékvédelmi szakemberek, országos kutatóintézetek vezetői és a korszakkal foglalkozó kutatók kaptak helyet. A bizottság elnöke Vizi László Tamás, főiskolai tanár, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese.

– Székesfehérvárnak azért kell a kérdéskörrel foglalkoznia, mert történelmi fővárosként kiemelt felelőssége van a nemzet sorsfordító eseményeiben. Olyan helyi történésekre emlékezünk, melyek szorosan kötődnek a városhoz – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Cser-Palkovics András és Vizi László Tamás a Trianon Emlékbizottság létrejöttéről és munkájáról beszélt
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A bizottság által vizsgált periódus történései meghatározták a teljes 20. századot és ebből kihagyhatatlan Székesfehérvár és Fejér megye történelme. A zsigereinkben hordozzuk az események következményeit. 1918 ősze egy olyan forradalmi időszak volt, amely új korszakot indított el egész Európában, s amelyekről beszélni kell – mondta Vizi László Tamás elnök.

A megyeháza dísztermében február 4-én, hétfőn 10 órától kezdődő konferencia nyilvános, várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában