Élménnyel motiváló elektronikus kütyük

2019.01.29. 07:40

Zümik és MZ/X, robotok az enyingi isiben

A Digitális környezet a köznevelésben című program részeként agyafúrt informatikai oktatási eszközökkel gazdagodott a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola.

Majer Tamás

A zümik rövid idő alatt nagy kedvenccé lettek

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mindenféle kütyük költöztek be az enyingi isi informatikalaborjaiba. Robik, azaz robotok, azazhogy Edbotok. Eme programozható humanoid robot – gyakorlati oktatási eszköz – akkora, mint Pumukli. Kicsit talán nagyobb, s kevésbé kerge. Az iskolákban tanított legnépszerűbb programozási nyelveken ért; például Scratch, JavaScript, Python. Az idősebbeknek ez talán Mézga-féle MZ/X-érzés.

– A gyerekek be tudják programozni, hogy milyen mozgássort hajtson végre a robot. A programozás alapjait tanulhatják meg – magyarázta Frank Annamária intézményvezető. A robot tud mendegélni, gimnasztikázni és talán még táncolni is, ha jó programozó kéri fel. Wifin keresztül kommunikál az utasításokat küldő számítógéppel.

A zümik rövid idő alatt nagy kedvenccé lettek
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Két Edbot robit, négy legóból összeépített hasonló kütyüt és két érintőképernyős táblát is kapott a suli. – Nagyon fejlett eszköz – mondta utóbbiról a tanárnő. – Az interaktív táblákon jóval túlmutat, akár a tableteket is rájuk tudjuk csatlakoztatni, akár virtuálisan is írathatunk dolgozatokat – morfondírozott a pedagógus.

A kedvünkért felelést játszó Fanni az érintőképernyős táblánál, előtte egy Edbot
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Általános iskolás kicsiknek való oktatási eszközöket, úgynevezett Bee-Botokat is kaptak. Ezek kérem, amolyan méhecskék. Gyerekszájak hívták zümiknek őket, ez nekünk is tetszett. Szóval a zümik is informatikát tanítanak a diákoknak, meg még fontosabbat is: az irányokat. Merre van a jobb, merre van a bal? A zümik nem zizzennek össze komputerekkel, hanem megfelelő gombnyomásra indulnak el. Jópofa pályákon kell a lurkóknak elnavigálniuk a zümiket. Akár 40 lépés is beplántálható elektronikus „agyacskájukba”, úgyhogy a gyerekeknek is fel van adva a lecke, amikor a zümikkel játszanak.

– Ki kell adni az utasítást a gyerekeknek, hogy a méhecskék jussanak el az itatótól a malacig – magyarázta Frank Annamária, hogy mit is kell tenniük a csemetéknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában