Lehetetlen nincs

2019.01.26. 17:00

Vidám nap a nevelőszülőségért a MOL Aréna Sóstón

A nevelőszülőséget hivatott népszerűsíteni egy országos kampánysorozat, amelynek idei első állomása szombaton Fehérvár volt.

Bokros Judit

Nagy volt a gyerekek öröme, hiszen sok program kötötte le őket

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A kormány által indított, Lehetetlen nincs – Egy nap a nevelőszülőkért elnevezésű kam pány célja egyre többeket ismertetni meg a nevelőszülői hivatással, hogy minél többen válasszák azt. A félnapos fehérvári eseményt a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében tartották, ahol sok-sok foglalatosság és program várta a megye nevelőszülői hálózatához tartozókat, valamint az érdeklődőket.

A helyszínen már délelőtt keresztbe-kasul cikáztak a vidám, arcfestéssel vagy csillámtetoválással ékesített gyerekek, akik az asztaloknál kipróbálhatták a korongozást, gyurmázhattak, festhettek, fűzhettek gyöngyöt, de akár farsangi álarcot is készíthettek. A rendezvényen a szervezőknek, így helyben a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központnak köszönhetően, számos nevelőszülő volt jelen csemetéivel, s ismerősöket, érdeklődőket is mozgósítottak – tudtuk meg Deresné Tanárki Máriától, a központ igazgatójától.

 

A nap során a felnőttek beszélgetést hallhattak Nevelőszülőnek lenni jó címmel, a színpadon családi táncba is bevonták a résztvevőket, de bemutatót tartottak a Free Spirit táncosai, énekelt Balogh Krisztofer, s koncertezett Pápai Joci is. A rendezvényteremben állították ki a „Lehetetlen nincs!” rajzpályázatra a megyéből érkezett, díjazott műveket, valamint e paravánokon olvashattunk szép és tartalmas nevelőszülői gondolatokat. Csak néhány sokatmondó példa: „Csodálatos dolog, ám tele van töviskoszorúval.” Vagy: „Elfogadni, nevelni, szeretni, és amikor nagyon megszerettem, ha kell, elengedni.” És: „Nevelőszülőnek lenni csak úgy lehet igazán, ha a gyermekek iránti szeretet és elfogadás az első az ember lelkében.” Nevelőszülőnél lakó gyerekek gondolataiból is kaphattunk ízelítőt: „A nevelőszülő számomra biztonságot jelent.” Illetve: „Itt van apukám, meg anyukám, meg tesóm, akivel nagyon szeretek játszani. Itt jobb, mint a gyermekotthonban.”

A rajzpályázat díjazottjai, a bal szélen Fülöp Attilával, a jobb szélen Cser-Palkovics Andrással
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A rajzpályázat díjátadóját e napon tartották, s azon jelen volt Cser-Palkovics András polgármester, valamint az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért felelős államtitkára, Fülöp Attila is. Mindketten a kampány jelentőségét méltatták, az államtitkár pedig elmondta: már látogatható a neveloszuloiprogram.hu internetes oldal, amelyen minden információ megtalálható e hivatásról, jövőre pedig elindul a nevelőszülői GYED is.

Nagy volt a gyerekek öröme, hiszen sok program kötötte le őket
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A rajzpályázatot három korcsoportban értékelték. Az 5-11 évesek között első lett Ertl András, a 12-18 éveseknél a győztes Barkóczi Raffaella, a 18 éven felülieknél Pap Bálinté az első hely. A fiatalok a színpadon vehették a díjakat, s jelképesen itt adták át azt a hét szánkót is, amelyeket az Országgyűlés Hivatala és a Gyimes-völgye Kórus ajánlott föl.

A szánkók a fehérvári gyermekvédelmi központba kerülnek, ahonnan hétvégente a megye más településein élők számára is kölcsönözhetők. Ez hozzájárulás a megye lakás- és gyermekotthonaiban nevelkedők szabadidős tevékenységéhez – mondta Deresné Tanárki Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában