Az irodalom szeretete

2019.01.23. 07:25

Tripla rendhagyó irodalomóra volt a magyar kultúra napján Soponyán

Egy betű se maradt felolvasatlanul kedden a magyar kultúra napjára időzített rendhagyó irodalmi órákon a Zichy János Általános Iskolában.

Majer Tamás

F. Korcz Judit rávezette a helyes válaszokra a csemetéket

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első és másodikos kicsiknek az Őszi Napsugár Nyugdíjas Klub tagjai, Balogh Istvánné klubvezető, Bognár Miklósné címzetes óvodavezető és Simon Sándorné nyugdíjas tanárnő olvasott föl hol volt, hol nem volt meséket, eljutva az Óperenciás tengerig is tán. Oda, ugye, ki ne vágyna?!

A harmadik és negyedik osztályos nebulóknak F. Korcz Judit, a Tulipános mesék szerzője prezentált olvasásra, mesére, jó szóra ösztönző vidám irodalomórát.

F. Korcz Judit rávezette a helyes válaszokra a csemetéket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A felső tagozatosok számára két költő, Balajthy Ferenc és Káliz Sajtos József – az iskola egykori magyartanára – tartott rendhagyó, természetesen a költészetet középpontba állító irodalomórát. Balajthy Ferenc anno hat és fél esztendőn keresztül koptatta a soponyai iskolai padjait, gyűrte szamárfülesre könyveit, 1961-ben volt nyolcadik osztályos.

– Nekem ez az iskola sokat jelent, itt voltam először szerelmes, itt voltak a nagy sikereim, kudarcaim és játszottam egy színdarabban is – emlékezett vissza. – Vagyis mit csináltunk? Ápoltuk, akartuk és fejlesztettük a kultúrát minden nap – értelmezte saját, osztálytársaival közös tevékenységét. Véleménye szerint ilyen és ehhez hasonló momentumokból áll össze a kultúra maga. Mint mondta: egy vers megtanulása, kirándulás Mohán tikverőzéskor, részvétel egy disznóvágáson, ez mind-mind a kultúra része.

A két költő saját költeményeiből is felolvasott néhányat a diákoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában