Segítenek az iratok beszerzésében

2019.01.23. 15:30

Szükséges az igazolás a Kríziskezelő Központ menedékhelyén

Kedden egy hajléktalan érkezett hozzánk arra panaszkodva, hogy nem engedték be éjszaka a Kríziskezelő Központ Sörház téri menedékhelyére. A központ vezetője reagált.

Bokros Judit

Napközban bármikor bemehetnek tanácsért, segítségért a hajléktalanok a közont vezetőjéhez, Zsabka Attilához

Fotó: FMH

Az idősödő hajléktalan férfi állítása szerint a biztonsági őr lakcímkártyát, adókártyát kért tőle, amivel ő nem rendelkezik. Ezért nem mehetett be. Azon az éjszakán máshol húzta meg magát, mert szerencséjére egy ismerősnek köszönhetően sikerült meleg helyre jutnia. Egyébként az utcán él, s csak régen fordult elő, hogy igénybe vette a szállót akkor, amikor már nagyon rossz helyzetben volt. A férfi itt jártakor normálisan viselkedett. Állította: nem volt ittas, amikor be akart menni a szállóra.

Telefonon fölkerestük a Kríziskezelő Központ vezetőjét, Zsabka Attilát, aki nem tudott az esetről, de utánakérdezett. Előtte elmondta: van egy-két kitiltott ember is, akik azért nem mehetnek be a szállóra, mert például kés volt náluk, vagy agresszíveknek bizonyultak.

Nem sokkal később Zsabka Attila arról tájékoztatott: az ügyeletes biztonsági őr elmondása szerint hétfőn egy általuk nem ismert, jelenleg nem regisztrált személy kereste fel az intézményüket 22-23 óra környékén. Az őr kérte az illetőt, hogy igazolja magát, tekintettel arra, hogy a nyilvántartásba regisztrálni kell. A férfi azonban ezt nem tette meg, felemelt hangon vitatkozott az őrrel, majd ezt követően kézlegyintés kíséretében elhagyta a helyszínt. Az őr tehát nem azt mondta, hogy nem veheti igénybe az ellátást, kizárólag azt kérte, hogy igazolja magát, amit ő nem tett meg. Az éjjeli menedékhely az a szolgáltatástípus, ahová bemehetnek azok a hajléktalanok, akiknek nincs hol aludniuk éjszaka. Az említett férfi a nevét sem mondta meg a biztonsági őrnek, magától hagyta el az intézményt.

Napközban bármikor bemehetnek tanácsért, segítségért a hajléktalanok a központ vezetőjéhez, Zsabka Attilához
Fotó: FMH

 

Zsabka Attila azt is hozzátette: a hajléktalanok napközben, munkaidőben bármikor bemehetnek hozzá és elmondhatják sérelmeiket a Sörház tér 7. szám alatt.

A panaszos férfi egyébként kedden délután visszatért a központhoz, s beszélt a vezetővel. Ő felvilágosította arról: abban az esetben, ha nem áll rendelkezésére olyan irat, amivel igazolni tudja magát, ezt jelezni kell – ám a szolgáltatást ettől még igénybe veheti –, s másnap, illetve munkaidőben a szociális munkások segítenek a hivatalos iratok beszerzésében. A férfinak jelezte, hogy az ügyeletes szociális munkástól tájékoztatást kaphat az intézmény szolgáltatásainak igénybevételéről a Sörház tér 3. szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában