2019.01.29. 17:00
Szemléletformáló étkezés fehérvári iskolásoknak
A Széna Téri Általános Iskola negyedikesei reggeliztek tegnap reggel a Bányató Vendéglő emeleti, terített, fehér asztalainál.
A táplálkozási kultúra is oktatható
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap
– Elfogyott a kenyerünk! – válaszoltak a jobb hátsó asztalnál ülő 4. c-s kislányok, amikor arról érdeklődtünk: melyik étek volt a választékból a leginkább ínyükre való. Azonnal kapták is a következő kosárkával, bár a rendezvény ezúttal sokkal inkább a tejtermékek megismertetéséről, és fogyasztásuk népszerűsítéséről szólt a „Széna Teri, Széna Feri menzája” projekt rendezvényeinek sorába illeszkedő „Tejtermékek hete” szemléletformáló program keretében.
– A pályázat másfeledik évében járunk – tudtuk meg az eseményt kézben tartó pedagógustól, Fiáthné Prédli Erikától, aki elmondta még: a reggelit, amelyen az iskola negyedikesei vettek részt, tematikus hét, és a Tej útja rajzverseny előzte meg az iskolában.
– Nagyon fontos, hogy már a kisgyermekek elsajátítsák az egészséges táplálkozás alapvető tudnivalóit, és megismerkedjenek alternatív élelmiszerekkel – mondta lapunknak a rendezvényen Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok – és valóban: a tálalóasztalokon sorakozó vajkockák, sajtok, felvágottak, a gazdag müzliszortiment és a mézestálkák során túl a kínálatot ízlésesen, szeletben szervírozott zöldségek is színesítették.
– Próbáljuk ki a citromos teát is! – süvöltött fel egy kisfiú a bal első asztalnál, és sietve kihörpintette a tejet a száránál marokra fogott talpas borospohárból. Látnivaló volt, hogy a gasztronómia világa rengeteg újdonságot tartogat még számára csakúgy, mint társainak, akik a remek kezdeményezés jóvoltából nem csupán bőséges választékkal találkozhattak, de a táplálkozáshoz kapcsolódó, elsőre tán különleges rituálék világával is.