Étteremben reggeliztek a negyedikesek

2019.01.29. 17:00

Szemléletformáló étkezés fehérvári iskolásoknak

A Széna Téri Általános Iskola negyedikesei reggeliztek tegnap reggel a Bányató Vendéglő emeleti, terített, fehér asztalainál.

Sági Zoltán

A táplálkozási kultúra is oktatható

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Elfogyott a kenyerünk! – válaszoltak a jobb hátsó asztalnál ülő 4. c-s kislányok, amikor arról érdeklődtünk: melyik étek volt a választékból a leginkább ínyükre való. Azonnal kapták is a következő kosárkával, bár a rendezvény ezúttal sokkal inkább a tejtermékek megismertetéséről, és fogyasztásuk népszerűsítéséről szólt a „Széna Teri, Széna Feri menzája” projekt rendezvényeinek sorába illeszkedő „Tejtermékek hete” szemléletformáló program keretében.

– A pályázat másfeledik évében járunk – tudtuk meg az eseményt kézben tartó pedagógustól, Fiáthné Prédli Erikától, aki elmondta még: a reggelit, amelyen az iskola negyedikesei vettek részt, tematikus hét, és a Tej útja rajzverseny előzte meg az iskolában.

– Nagyon fontos, hogy már a kisgyermekek elsajátítsák az egészséges táplálkozás alapvető tudnivalóit, és megismerkedjenek alternatív élelmiszerekkel – mondta lapunknak a rendezvényen Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok – és valóban: a tálalóasztalokon sorakozó vajkockák, sajtok, felvágottak, a gazdag müzliszortiment és a mézestálkák során túl a kínálatot ízlésesen, szeletben szervírozott zöldségek is színesítették.

A táplálkozási kultúra is oktatható
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Próbáljuk ki a citromos teát is! – süvöltött fel egy kisfiú a bal első asztalnál, és sietve kihörpintette a tejet a száránál marokra fogott talpas borospohárból. Látnivaló volt, hogy a gasztronómia világa rengeteg újdonságot tartogat még számára csakúgy, mint társainak, akik a remek kezdeményezés jóvoltából nem csupán bőséges választékkal találkozhattak, de a táplálkozáshoz kapcsolódó, elsőre tán különleges rituálék világával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában