Újabb vonzó, közösségépítő programok

2019.01.24. 16:00

Szabadtéri piknik, szüreti felvonulás, múzeumok éjszakája is várható Martonvásáron

Az idén három nagyobb szabású, új rendezvénnyel is készül a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ (BBK), ahol kedden szerveztek beszélgetést a közösségek vezetőivel és a közönséggel.

Bokros Judit

A BBK egyik kedves családi programja a tavaszváró, vízfakasztó rendezvény

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A BBK Martonvásár szívében található, öt évvel ezelőtt átadott épület, amely azóta a kulturális rendezvények központjává, egyéb programok helyszínévé vált. A saját szervezésű események között több kisebb, alkalomhoz kötődő van – például a tavaszváró-vízfakasztó –, s nagyobb volumenű eseményekkel is csábítják a közönséget.

A központban kedden évindító beszélgetést tartottak, amelyre a közönséget is várták. Pfiffer Zsuzsanna igazgatótól megtudtuk: volt érdeklődés, s a résztvevőket egyrészt a változásokról, másrészt az újdonságokról tájékoztatták. Előbbi része, hogy a tervek szerint megváltozik az intézmény neve, Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtárra. Az alapfeladatuk pedig közművelődési feladat-

ellátás lesz.

A nagy rendezvények kapcsán Pfiffer Zsuzsa felhívta a figyelmet a szeptember végére tervezett szüreti felvonulásra. Ezt a hagyományt öt év kimaradás után szeretnék újraéleszteni. Ehhez kapcsolódva azon a hétvégén, a közösségek napján a helyi csoportok professzionális körülmények között mutatkozhatnak meg. Levezetésként este koncertre és bálra kerülne sor, másnap pedig a Csík zenekart hívnák meg koncertezni.

A BBK egyik kedves családi programja a tavaszváró, vízfakasztó rendezvény
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Május 11-re időzítettek egy másik jelentős, könnyűzenei eseményt, amellyel Bencsik Sándorra és Provoda Józsefre (Jodes) emlékeznek. A nap során közös főzés, koncert várható, s fellépne a hamarosan Martonvásáron rendezendő Fülesbagoly tehetségkutató verseny különdíjasa, illetve a Titán zenekar is. A rendezvénnyel a tavaly elhunyt Jodes emléke előtt is tisztelegnének.

A harmadik kiemelt program a múzeumok éjszakája, amelyet kétévente szerveznek meg. Most június 23-án tervezik. A programok már délután elkezdődnének, közös nyomozással, helytörténeti feladatlap kitöltésével. Ezeket az elfoglaltságokat nagyon szeretik a helyiek – tette hozzá Zsuzsa. A benti helyszín az Óvodamúzeum és a Könyvtár, a szabadtéren pedig egyebek mellett bábelőadást szerveznek. Ez az este is piknikszerű lenne, ahogy ebben az évben még másik két rendezvény is. Ezekből az utolsóra augusztus végén kerülne sor, és a Hot Jazz Band a tervezett vendégfellépő.

Novemberben, Márton-nap környékén kerülhet sor a közösségek báljára, batyus jelleggel. Ekkor minden helyi közösséget és civilt várnak majd a „Ha jössz, leszel, ha hozol, eszel!” mottó mentén.

Pfiffer Zsuzsanna, a ház igazgatója
Fotó: Turcsányi Erzsébet

Az igazgató a pályázati fejlesztésekre is felhívta a figyelmet. Ez a könyvtárat és az Óvodamúzeumot érinti, s az interaktivitás áll a középpontjában. A bibliotékában az olvasást szeretnék népszerűsíteni a fiatal korosztály számára, tehát például segítenék a kötelező olvasmányok feldolgozását. Az időseknek nyelvtanulást kínálnak majd. Szeretnék létrehozni az Óvodamúzeum régi eszközeinek egy részét digitális változatban, ezzel újabb élményeket kínálva. E fejlesztések várhatóan ősszel lesznek érzékelhetőek.

A tavalyi, 2018-as rendezvények közül a legnépszerűbbnek a gyereknap bizonyult, a ház egész éves látogatottsága pedig 40 ezer körüli volt – tudtuk meg Pfiffer Zsuzsannától.

A programok megvalósulása a képviselőtestület döntésén múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában