Megmutatták a diákok, miként gondolkodnak és írnak ők

2019.01.07. 07:07

Mérlegen a Séta őszi kurzusa

Hét héten keresztül olvashatták szombatonként lapunkban a középiskolások cikkeit. A Séta kurzus véget ért, ideje mérleget vonni.

B. Kiss László

A Séta Aranytollat tavaly Sándor Tamara vette át

Fotó: FMH Archív

A Sajtó és tanulás – röviden Séta – program több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza. A célja az, hogy megszerettesse a középiskolásokkal az újságolvasást. Ennek egyik eszköze, hogy a kurzusok alatt közöljük a programhoz csatlakozott iskolák diákjainak írásait, s ezen intézmények ezen hét hét alatt a Fejér Megyei Hírlap példányait is megkapják. Lapunk aktuális Séta kurzusa szombaton ért véget, a program a téli vakáció alatt sem szünetelt, tekintettel arra, hogy az FMH megjelentetését sem függesztettük föl az ünnepek miatt.

A kurzus legtehetségesebb, legígéretesebb résztvevője nyeri el a Séta Aranytollat. Ezt az elismerést most Agárdi Anita, a móri Táncsics gimnázium 9. osztályos tanulója érdemelte ki, akinek Horváth Zsuzsanna a sétás tanára. A pedagógus kezdettől igen aktív és elkötelezett közreműködője a programnak. Anita legfőbb erénye a szorgalma volt. Ő jól megértette azt, hogy az újságcsinálás „folyamatos műszak”, ahol a sajtómunkásnak soha nincsen megállás.

A Séta Aranytollat tavaly Sándor Tamara vette át
Fotó: FMH Archív

A kurzus ideje alatt a legszámosabb írás egyébként a fehérvári Széchenyi szakgimnáziumból érkezett, ami Göde Andrea tanárnőnek köszönhető, aki évek óta szívügyének tekinti a Sétát, és eredményesen motiválja diákjait az írásra. De nem szabad említés nélkül hagyni további három fehérvári középiskolát sem. A Vasvárit, a Tópartit és a Kodolányit, ahonnan szintén rendszeresen érkeztek a diákok tollából származó cikkek. Úgyhogy a rovatszerkesztő egyik szeme – ahogy mondani szokták – nevetett, a másik azonban sírt. Mivel az újság nincs gumiból, muszáj volt ugyanis a megjelentetéskor szelektálni, és bizony olyan írásokat is kihagyni, amelyek esetleg nem voltak rosszabbak, kevésbé érdekesek, mint azok, amelyek aztán napvilágot láttak e hasábokon. Különösen több tópartis diákot sajnáltam: közülük néhányan a téli szünet alatt is valósággal „ontották” az írásokat.

Kakukktojás volt az I. István egyik diákjának szombaton megjelent írása. Az intézmény ugyanis hivatalosan nem jelentkezett a kurzusra, az egyik tanuló mégis küldött – a saját szakállára – cikket, amely fontos témát feszeget. Kivételesen megjelentettük, mert reméljük: bővülni fog a folytatásban a programhoz csatlakozó iskolák köre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában