Közel egy hónap múlva kell „nyilatkozniuk” a végzősöknek

2019.01.10. 07:02

Hamarosan ismét dönteni kell, íme a Fejér megyei lehetőségek

Nem maradt sok idejük azoknak a középiskolásoknak, akik úgy döntöttek, szeptemberben valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatói lesznek.

Szanyi-Nagy Judit

Felsőoktatási kiállítás Székesfehérváron: a hallgatók első kézből tájékozódhattak tavaly is a lehetőségekről

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ha végigvesszük a kínálatot, láthatjuk: megannyi képzés és képzési forma közül választhatnak a fiatalok Fejérben is. Persze az sem mellékes, hogy a megszerzendő diplomákat kibocsátó intézmények mind neves egyetemek.

Dönteni kell

A továbbtanulást fontolgató fiataloknak február 15-ig kell dönteniük arról, mely felsőoktatási intézmény(ek)be szeretnének jelentkezni. A felvi.hu portálon legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen. Ha háromnál több szakra „pályáznak”, kiegészítő eljárási díjat kell fizetniük, amely jelentkezési helyenként 2 ezer forintba kerül. Ezt követően február 20-át kell megjegyezni fontos dátumként: a jelentkezést eddig az időpontig kell hitelesíteni az ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott, aláírt hitelesítő adatlap postára adásával. Április 19-től a rögzített adatok nyomon követhetők, a feltöltött dokumentumok státusza ellenőrizhető, látható a felvételi pont és a besorolásról szóló határozat is. Hiánypótlásra – például hiányzó hitelesítés, be nem fizetett kiegészítő díj, rossz fénymásolat esetén – június 26-ig van lehetőség. Július 10. a kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok feltöltési határideje, s ugyaneddig az időpontig a megjelölt képzések sorrendjét egyszer módosítani is lehet. A felvételi ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

Egyedülálló mester

Január 18. – ez pedig már a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Székesfehérvári Campusa nyílt napjának időpontja. Az eseményen bemutatják az alap- és mesterképzéseket, valamint a tanulás mellett munkatapasztalatot is biztosító duális képzést. Ugyanitt

szó esik majd az egyedül Székesfehérváron (duális képzési formában) induló sportközgazdász mesterképzésről is. A megyeszékhelyen alapképzésben (duális formában is) indul a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, valamint a turizmus és vendéglátás szak. Levelező munkarendben gazdaságinformatikusnak tanulhatnak a jelentkezők. Az állami és önköltséges formák egyaránt elérhetők.

Felsőoktatási kiállítás Székesfehérváron: a hallgatók első kézből tájékozódhattak tavaly is a lehetőségekről
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Széles skála

A Dunaújvárosi Egyetem képzései iránt érdeklődőket legközelebb január 26-án várják nyílt nappal a szervezők. Az intézmény képzései szerteágazóak: alapképzési és szakirányú továbbképzési szakjaik széles skálája a műszaki, informatika, társadalomtudomány és a tanárképzés területét egyaránt lefedik. Az egyetem történelmében a gépészet volt az első szakterület, amelynek keretében diplomát szerezhettek a hallgatók. Az intézmény korszerű laboratóriumi háttérrel rendelkezik, melynek fejlesztése folyamatos. Nagy népszerűségnek örvend a kommunikáció- és médiatudomány, valamint az 1994-ben indult műszaki menedzser, illetve a gazdálkodási és menedzsment szak is. Az egyetemen kétéves felsőoktatási szakképzések (mérnökinformatikus, televíziós műsorkészítő) is indulnak a duális képzés mellett. Választható a nappali, levelező, valamint az állami és az önköltséges forma is. Az előző felvételi időszakban a kommunikáció- és médiatudomány szakon volt a legmagasabb a pontszám – tudtuk meg az egyetem illetékeseitől.

Külön felvételi

Az előadó-művészetben kifejezetten erős Kodolányi János Egyetem (fehérvári nyílt nap: február 9.) alapképzésként az emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, közösségszervezés, szociális munka, valamint a turizmus-vendéglátás szakokat kínálja a felvételizőknek. Ezek jobbára nappali, levelező és távoktatás munkarendben elérhető szakok – mind költségtérítéses formában. Az előadóművésznek (jazz-zongorista, jazzénekes, jazzgitáros) készülők külön felvételire is számíthatnak, amely során várhatóan szolfézs-zeneelméletből és hangszeres ismeretükről kérdezik őket a vizsgáztatók.

A felsőoktatási kiállításokra nem csak a játékos feladatok, hanem a személyes ismerkedés miatt is érdemes elmenni
Fotó: Educatio

Van esély!

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara január 14-én, hétfőn a Geoinformatikai Intézetben várja a továbbtanulókat. Itt a műszaki duális és a hagyományos képzésekről egyaránt szó esik majd. Mint azt Györök György dékán többször is megfogalmazta: az egyetem szerencsés helyzetben van, hiszen a mintegy kétszáz duális helyre egyelőre csaknem 140 hallgató jár, vagyis az újonnan felvételizőknek is van esélyük bekerülni a vágyott duális képzésre. Öt alapszakuk között szerepel a földmérő és földrendező mérnök, valamint a villamosmérnök; mesterszakuk a mechatronikai mérnök; felsőoktatási szakképzésük pedig a mérnökinformatikus asszisztens. Ez utóbbit kivéve mindegyik szakon indul duális képzés.

Irány a középiskola!

A felsőoktatási felvételit megelőzően január 19-én az általános felvételi eljárás is elkezdődik: ezen a napon 10 órától zajlanak azok a központi írásbeli felvételi vizsgák, amelyekben a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok, valamint a kilencedik évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők érintettek. Előbbi három tekintetében január 24-én tartják a pótló vizsgákat. Az írásbeli eredményéről február 7-éig a vizsgát szervező intézmények értesítik a tanulókat. A szóbelik február 21-én kezdődnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában