ortodox karácsony

2019.01.09. 07:20

Csengettyű és tömjén a szerb templomban

A katolikus karácsony vízkereszt napján véget ért, ám a szerbek éppen ezt követően ünneplik Jézus születését. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi liturgiát a Rác utcai templomban.

Palocsai Jenő

Pavle Kaplan pópa celebrálta az ünnepi liturgiát

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A szerbek ugyanúgy ünnepelnek, mint más keresztények, csak az események naptári időpontjai a nyugati keresztényekhez képest két héttel eltolódnak, mert a szerb ortodox egyház nem tért át a Gergely-naptárra, változatlanul a Julianus-naptárat használja. Van egy másik, sarkalatos pontja is a szerb karácsony szokásainak: nem állítanak fenyőfát az ünnep alkalmából, hanem a családfő kimegy az erdőbe fiatal tölgyfaágért, amit este bevisz a házba. A szimbólumot bekenik mézzel és meghintik búzaszemekkel. Ez egy pogány eredetű termékenységi rítus, de mára már a fiatal Krisztust szimbolizáló jelkép lett, mely jelzi a karácsonyi ünnepek kezdetét.

Pavle Kaplan pópa celebrálta az ünnepi liturgiát
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A Rác utcában kis gyülekezet várta Pavle Kaplan pópát, hogy mutassa be a karácsonyi misét. A falakon és a mennyezeten ikonok fogadták a híveket. A glóriás szentek vigyázó tekintetének kereszttüzében zajlik a szertartás, melyet a pópa tértisztítással kezdett, ezért szállt a tömjén füstje és szóltak a csengettyűk. A gyülekezet vezetője és a kántorok éneke felelgetett egymásnak, miközben a hívők létszáma egyre emelkedett. A szertartás nyelve szerb, de hangzott el evangélium magyarul is, Krisztus születéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában