Temetőkápolna és amatőr meteorológus

2019.01.25. 14:30

A Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság megtartotta idei első ülését

A Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság idei első ülésén három javaslatról döntött, s a tagok megvitatták a 2019-es esztendő fontosabb feladatait is.

Gajdó Ágnes

1895-ben szentelték fel a temetőkápolnát

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Több alkalommal is megjelent a ráckeresztúri helyi újságban a felhívás, amelyben arra kérik a helyieket, hogy tegyenek javaslatot, mely értékek kerüljenek az értéktárba.

Nemcsak az épített örökség számít, mint például a Szentháromság-szobor vagy a templom, hanem a természeti vagy agrárgazdasági értékek és a közösségért önzetlenül tevékenykedők értékteremtő munkája is. A települési értéktár most újabb három értékkel bővült: a temetőkápolna, a sibálás népszokás és Molnár Antal amatőr meteorológiai tevékenysége került az értékek közé.

Az 1895-ben épült és felszentelt temetőkápolnát alsószatai Petheő János földbirtokos, országos törvényszéki tanácsos leányai, Mária és Clementine építtették. A kápolna alatti családi sírboltban nyugszanak a Petheő család tagjai, köztük alsószatai Petheő Dénes is, akinek figyelemre méltó publicisztikai tevékenysége szintén az értéktárba kerülhet majd.

1895-ben szentelték fel a temetőkápolnát
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A sibálás mint húsvéti népszokás felélesztését tervezik a községben, a cél az, hogy kézműves foglalkozások keretében már az óvodásokkal, kisiskolásokkal is megismertessék e régi hagyományt.

Molnár Antal több mint húsz éve működtet meteorológiai állomást, s percről percre friss információkkal látja el az időjárás iránt érdeklődőket. „Amatőr meteorológiai tevékenysége sokaknak jelent segítséget, főként azok követik figyelemmel rendszeresen, akik naponta utaznak a munkahelyükre. A rövid és hosszabb távú előrejelzések a gazdálkodók életét is megkönnyítik, egy-egy munkafolyamatot előre tudnak tervezni. Molnár Antal önzetlenül, a saját költségén működteti a meteorológiai folyamatok észleléséhez szükséges számítógépeket, egyéb mérőműszereket. A közösségért végzett munkája tiszteletre méltó, és mindenképp méltó arra, hogy Ráckeresztúr értékei közé kerüljön” – olvasható az értéktárba történő felvételi javaslat indoklásában.

Molnár Antal két évtizede működtet meteorológiai állomást
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a műemléki védelem alatt álló, felújításra váró Szentháromság-szobor keletkezésének 240. évfordulójáról Szent László-nap környékén lehetne méltóképpen megemlékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában