Volt, ami összekötötte őket

2019.01.22. 14:30

A Némethék és Mezőszilas kapcsolata

Szomorú hírt kaptak a mezőszilasiak: elhunyt Németh Judit fizikus, akadémista, Németh László író lánya.

Szanyi-Nagy Judit

Németh Judit akadémikus, aki a hazai nehézion-fizikai kutatások egyik iskolateremtő alakja volt. A fotó 2010-ben készült róla – ebben az évben látogatott el utoljára Mezőszilasra is

Fotó: MTI

Köztudott, hogy az 1901-ben született író, Németh László kötődik Mezőszilashoz. Bár ő már az Erdélyhez tartozó Nagybányán született, édesapja, Németh József Mezőszilasról származott. Fia a nyári szün­időket rendszerint a megye déli részén fekvő településen töltötte. Mint egyik művében írta: „Az életemben, hála isten, sok minden van, amire szívesen emlékszem: a gyermekkori vakációk, a mezőszilasi, középbogárdi rokonok […]”.

– Emlékszem, a lányok többször is visszalátogattak Mezőszilasra – fogadta Németh László lányának halálhírét Magyar József polgármester.

– Kezdetben inkább Elli néni látogatott el hozzánk – utalt Németh László néhai feleségére Borza Vilma, a Németh László Baráti Kör elnöke –, az ő halála után fordultak meg többször is a településen a gyermekek – tette hozzá.

Németh Lászlónak és Démusz Ellának hat lánya született, ám ketten fiatalon meghaltak. Az örökséget így Magda, Ágnes, Judit és Csilla gondozta, vitte tovább. Legtöbbször Ágnes és Magda járt Mezőszilasra, ők patronálták leginkább a helyi baráti kör munkáját, ha tehették – különösen Ágnes –, mindegyik rendezvényre ellátogattak. Judit legutóbb 2010-ben járt Mezőszilason. Akkor nemcsak a hagyományos áprilisi Németh László-emléknapon vett részt, de három testvérével együtt az új – az édesapa nevét viselő – iskola átadóján is megjelent. Azt, hogy személyesen megfordultak-e egy-egy mezőszilasi eseményen, leginkább egészségügyi állapotuk befolyásolta, befolyásolja. Ugyanis a „lányok” mindegyike elmúlt nyolcvanéves.

Németh Judit akadémikus, aki a hazai nehézion-fizikai kutatások egyik iskolateremtő alakja volt. A fotó 2010-ben készült róla – ebben az évben látogatott el utoljára Mezőszilasra is
Fotó: MTI

 

– Ágnes és Magda több esetben előadást tartott a települési emléknapon, s volt, hogy az előadót is ők hozták magukkal. Így járt nálunk többek között Tóbiás Áron író, újságíró, de 2017-ben Takaró Mihály irodalomtörténész és Tőkéczki László történész is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. A lányok által ismerhettük meg édesapjuk egyes történeteit, valamint Illyés Gyula és Németh László barátságának részleteit is – révedt a múltba az emléknapot is szervező Borza Vilma. Az idei időpont közeledik: ezúttal április 13-át célozták meg.

– Az időpontot és az adott év témáit is a lányokkal szoktuk egyeztetni – mesélte a szervező, aki reméli, hogy – bár ezúttal sajnos már Judit nélkül, de – a gyermekek további együttműködésével valósulhat meg idén is a színvonalas esemény. Az illusztris vendégek és a nívós előadások mellett kulturális randevú is ez, hiszen ilyenkor egy-egy kiállítást is megszerveznek a mezőszilasi vagy a községből elszármazott alkotók (festők, fotósok) műveit bemutatva. Tavaly a Muzsikás együttes zenélt – amelynek énekese-nagybőgőse, Hamar Dániel szintén kapcsolódik Mezőszilashoz –, ebben az évben pedig Szalóczy Pál Kazinczy-díjas előadóművészt szeretnék felkérni a Németh Lászlóról szóló Elpattantott láncok című előadásának megtartására. Ezzel az ünnepséggel kicsit már Németh Juditra is emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában