Mennyi ma a zsebpénz?

2019.01.06. 07:00

A felsősök többsége havi 2–5 ezer forint között kap

Egy játékáruház által, illetve a megbízásukból végzett kutatás alapján tudható: hazánkban saját bankszámlája a gyermekek 22 százalékának van, zsebpénzt pedig 65 százalékuk kap.

FMH

A gyerekek leginkább ételre, szórakozásra, ruhára költenek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Regio Játék megbízásából, az NRC által készített reprezentatív kutatásból kiderült: a magyar családok pénzügyi kérdésekről alkalomszerűen beszélgetnek gyermekükkel, a rendszeresség nagyban függ a gyermek életkorától. A leg­gyakrabban (25%) hároméves korban beszélnek először a témáról, sőt van (17%), ahol már a kétéves gyermeket is elkezdik beavatni a pénzzel kapcsolatos kérdésekbe. Elmondható, hogy az első általános iskolás becsöngetéskor a tanulók 80 százaléka rendelkezik pénzügyeket illető információkkal.

Falun elterjedtebb készpénzt adni

Míg saját bankszámlája a gyermekek 22 százalékának van, addig zsebpénzt 65 százalékuk kap. Az utóbbi mértéke leginkább a lakóhelytől és az életkortól függ. Az összegyűjtött forintokat legtöbbször élelmiszerre, szórakozásra, ruhákra költik a gyermekek.

A havi zsebpénz az óvodások többségénél (55%) kevesebb mint 500 forint. Az alsósok 1–2 ezer forintból (36%) vagy 500–1000 forintból (29%) gazdálkodhatnak. Az általános iskola felső tagozatába járók havi 2–5 ezer forintra (33%), 500–1000 forintra (30%), illetve 1–2 ezer forintra (22%) számíthatnak. A 15 évnél idősebbek 2–5 ezer forint (40%) közötti vagy 5000 forint (27%) feletti havi betevőben részesülnek.

A gyerekek leginkább ételre, szórakozásra, ruhára költenek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Lakóhely szerint is van eltérés, falun sokkal elterjedtebb (70%) zsebpénzt adni. A városokban a szülők kétharmada, a fővárosban kicsivel több, mint fele (54%) biztosít havi költőpénzt gyermekének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában