Velencei-tó

2018.12.17. 17:30

VVSI: Élet a vízi sportokon túl

A Velencei-tavi vízi sportélet központja, a VVSI elmúlt hét évi munkájára kerül jövőre korona azzal, hogy megrendezhetik az Olimpiai Reménységek Versenyét, valamint a Masters Evezős Világbajnokságot. Az intézmény azonban a sporton túl más irányokat is keresett. Erről mesélt Deák Csaba ügyvezető.

S. Töttő Rita

Az iskola már nagyon készül a jövő évre, de idén is volt miért mérleget vonni

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az esztendő végének közeledtével mérleget vont Deák Csaba, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola ügyvezetője. Hét évvel ezelőtt, 2011 őszén vette át ugyanis a nagy múltú, de akkorra már széteső és pusztulófélben lévő intézmény működtetését az új, nonprofit társaság. Hosszú, dolgos évek után végül 2016 elején érkezett fordulópont az iskola életébe, amikor az új egészségügyi, pedagógiai és szociális szolgáltató intézmények megkapták működési engedélyüket.

– Úgy vélem, hogy a működtetés kezdeti, aligha elkerülhető gyermekbetegségeiből már régen sikerült kilábalnunk és igazán hatékonnyá tettük modellértékű kezdeményezésünket – vallja meggyőződéssel a gazdasági társaság ügyvezetője, Deák Csaba. – Célunk, hogy a társadalom számára hasznos módon kísérjük végig az egész emberi életutat. Családközpontú és gyermekbarát szakambulanciánkon a csecsemőktől a hat évesekig szűrjük a gyermekek fejlődési zavarait. Pedagógiai szakszolgálatunk a sajátos nevelési igényű gyermekek mozgási, értelmi és érzelmi fejlődését támogatja. Idén ebben a két intézményünkben ötezernél több gyermeket láttunk el. Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki várólisták, néhány irodahelyiséget átalakítottunk és a korai fejlesztés szolgálatába állítottunk. Az itt folyó szakmai munkára az orvosi társadalom is felfigyelt.

Az iskola már nagyon készül a jövő évre, de idén is volt miért mérleget vonni
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Rehabilitációs központ

Egy akkreditált továbbképzési program keretében immár nálunk is ismerkednek a megszerzett tapasztalatokkal – derül ki, ahogy az is, hogy az intézmény rehabilitációs központja szintén nagy fejlődésen esett át, s ma elsősorban azoknak a felnőtteknek nyújtanak segítséget, akiknek valamilyen váratlan trauma, baleset vagy tragikus körülmény következtében gyökeresen megváltozott az életük és kerekesszékbe kényszerültek. Az itt folyó munkához az érintett szaktárca köznevelési, egészségügyi és szociális államtitkárságai szerződés alapján biztosítják a fenntartó számára a törvényes költségvetési normatív támogatásokat.

Sporthotel

A szolgáltató központ negyedik egysége, a sporthotel ugyan piaci alapokon működik, de ellát bizonyos közhasznú feladatokat is, mint például az Ukrajnában dúló háború következtében árván maradt magyar és más nemzetiségű gyermekek nyári táboroztatását. Emellett a Máltai Szeretetszolgálattal karöltve a világ minden részéről hazatelepülő több száz magyar embernek nyújtott átmeneti szállást addig, amíg az új életfeltételeiket megteremtik Magyarországon.

Buzgó sportélet

Közben a sportélet is pezseg a VVSI szakosztályaiban: kiváló teljesítményeket mutattak fel idén is a sportolóik. A jövő év pedig ismét fordulópont lesz az iskola életében: az Olimpiai Reménységek Versenye, valamint a Masters Evezős Világbajnokság számos fejlesztést kíván és hoz magával. Erre készülnek most nagy erőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában