Tenni kell valamit!

2018.12.07. 14:00

Veszélyben a csóri víz

Vízzáróvá kell tenni a csóri vízbázis karsztkútját, hogy megvédhető váljék a talajvíztől. Mindezt minél gyorsabban nyélbe kéne ütni, mert a karsztvíz egyre csak emelkedik, és a mostani, átmeneti megoldás pazarolja a vízkincset!

Majer Tamás

Csütörtök délelőtt bejárást tartottak a vízbázison. Több szakember mellett jelen volt Cser-Palkovics András, Fehérvár és Csete Krisztián Csór polgármestere is

Fotó: ÖKK

A csóri vízbázis Fehérvár többségi tulajdonában van. A város jelenleg naponta 24 ezer köbméter ivóvizet él fel, ennek fele folyik be innen. – Az ’50-es években, ahol most a vízbázis van, még egy tó volt – mesélte lapunknak Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodája vezetője. – A bakonyi bauxitbányák mélysége 1951-re elérte a karsztvízszintet, ezért a szakemberek csökkenteni kezdték a vízszintet a tárnákban. Ez egészen 1991-ig tartott, a tó kiapadt. A tófenéktől számítva 71 méter mélyre apadt le a vízszint – magyarázta Laczi Péter..

A természet egyensúlyra törekszik

A csóri vízbázis a hatvanas években épült meg a tó medrében. A bányászat abbamaradása óta a felszín alatti kőzetekben a karsztvíz szintje folyamatosan emelkedik. – A természet egyensúlyra törekszik, jön visszafelé a vízszint. Most a terepszinttől 3 méterre van, Gyönyörű kristálytiszta ivóvíz minőségű vízről van szó, ami gyakorlatilag tisztítás nélkül mehet a hálózatba – ecsetelte Laczi.

Nos, a probléma éppen az, hogy már 3 méterre van csak a víz a felszíntől! – Amikor szivattyúzzák a vizet, a vízszint folyamatosan ingadozik. Ha eléri a nem vízzáró réteget, akkor a víz kijut a talajvízbe, és beoldja azt – mutatott rá a szakember.

Emiatt elfertőződne a vízbázis! Ennek megakadályozása érdekében szükséges egy átalakítás, amely költsége várhatóan 350 millió forint lesz. – Sikerült a Belügyminisztériumtól 23 millió forintot szereznünk a tervezésre – informált az irodavezető.

Jövő héten dönthetnek is

Azt is megtudtuk, hogy a jövő heti városi közgyűlésen már ki is választhatják a tervezői feladatot elvégző céget. A kivitelezés során a meglévő, nyílt felszínű vízbázist felülről zárt kútcsoporttá alakítják majd át. Ha ez meglesz, hiába tör a vízszint egyre feljebb, nem fog tudni összekeveredni a szennyezett talajvízzel.

Csütörtök délelőtt bejárást tartottak a vízbázison. Több szakember mellett jelen volt Cser-Palkovics András, Fehérvár és Csete Krisztián Csór polgármestere is
Fotó: ÖKK

– Mivel nagyon lassú ez a folyamat, ezért a város és a Fejérvíz kialakított egy túlfolyót. Ennek üzempróbája csütörtökön zajlott le – avatott be Laczi Péter. Ez a túlfolyó bruttó huszonhárom millió forintjába került a városnak. Megépült egy 98 méter hosszú, 500 milliméter átmérőjű öntöttvas vezeték és egy acélcsövekből, elzáró szerelvényekből kialakított szifonrendszer a karsztaknában.

A túlfolyó az elkövetkező néhány évben, a teljes átalakítás megvalósításáig elvezeti a kicsorduló, kizúduló vízmenynyiséget, megakadályozza az akna kiöntését.

Ezzel nyertünk egy kis időt a vízbázis védelembe helyezéséig

– fogalmazott Laczi.

Sérülni fognak a csóri házak, ha nem cselekszünk

Csete Krisztián, Csór polgármestere lapunknak elmondta, az üzembe helyezett túlfolyó a Nádor-csatornába belevezető Malom-árok irányába vezet, a víz egy réten terül szét; kárba vész. Kiemelte, a bejáráson elhangzottak szerint a következő egy-két évben naponta ötször annyi víz folyik le ezen a túlfolyón, mint most. Emlékeztetett, 3-4 éve, amikor először kicsapott a víz, jó pár csóri ingatlan fölvizesedett, megsüllyedt. Úgy látja, ismét sérülni fognak a házak – ha nem történnek meg időben a további beavatkozások.

Adjuk vissza még a szót Laczi Péternek!

– Annyi víz van ebben a vízbázisban, olyan szinten pótlódik a karsztvízszint, hogy akár naponta 60 ezer köbméter vizet is ki lehetne innen venni! – mondta. Ehhez kellene egy 60 centiméter átmérőjű cső a csóri vízbázistól egészen Fehérvárig. Erre is van már tanulmányterv, amely szerint ez utóbbi beruházás már 3 milliárd forintból megvalósítható lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában