Három éve alakult meg ismét az önkéntesek egyesülete

2018.12.14. 15:00

Tűzoltóautót kaptak a bodajkiak a német testvértelepüléstől

Újabb tűzoltóautóval gyarapodott a német testvértelepülés, Rödermark jóvoltából a Bodajki Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

B. Kiss László

A tűzoltóautó átvételére delegáció utazott Bodajkról Rödermarkba, ahol a kép készült Fotó: önkormányzat

A Mercedes típusú jármű becsült értéke 15 millió forint. Annak ellenére, hogy harmincéves, mindössze 15 ezer kilométert futott, és rendkívül jó állapotban van. Jól felszerelt, víztartállyal és három áramfejlesztő aggregátorral is rendelkezik – tudtuk meg Wurczinger Lóránt polgármestertől, aki rödermarki kollégájával, Roland Kernnel az elmúlt napokban írta alá az ajándékozási szerződést.

A bodajki tűzoltóság komoly történeti múltra tekinthet vissza. Az első hivatalos említése 1884-ből való – mondta el Rapali Attila, az egyesület elnöke. A lánglovagok működése azonban nem folytonos. A rendszerváltás után tevékenykedtek ugyan tűzoltók a településen, soraikban az elnök édesapjával, három évvel ezelőtt mégis a nulláról kellett elkezdeni az egyesület felállítását, megszervezését, melyet aztán két éve jegyeztek be – meséli Rapali Attila. A civil szervezetnek jelenleg 18 tagja van, akik közül 13-an végezték el azt a 40 órás tanfolyamot, amely lehetővé teszi, hogy tűz esetén vonulhassanak, és tevőlegesen is részt vehessenek az oltásban.

Az önkéntes tűzoltó egyesület és a helyi polgárőrség tagsága között nagy az átfedés.

A bodajki lánglovagok augusztus 19-én rendezték meg először a kisvárosban a tűzoltónapot, ahol találkozót, bemutatót tartottak. A bemutatón autóbalesetet szimuláltak. A rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni – jegyzi meg az egyesület elnöke.

A tűzoltóautó átvételére delegáció utazott Bodajkról Rödermarkba, ahol a kép készült
Fotó: önkormányzat

Nem mondhatni, hogy eseménytelen lenne az egyesület tagjainak az élete. Az idén eddig másfél tucat vonulásuk volt. Az elmúlt napokban például egy családi ház gyulladt ki Bodajkon. A tűzeset helyszínére elsőként érkeztek meg a helyi önkéntes tűzoltók.

A csapat parancsnoka Kaposi Dániel hivatásos tűzoltó, ő kezdeményezte az egyesület megalakítását. Rapali Attila „civilben” ács. Ígéretes a jövőre nézve, hogy az egyesület tagjainak zöme fiatal. A legidősebb is alig múlt negyven. A csapat általában havonta tart gyakorlatot. Ügyeletet nem tartanak, de állandóan igyekeznek tudni egymásról. Ha szükség van rájuk, a központból hatan kapnak mozgósító SMS-t, amelyet aztán továbbküldenek a többi önkéntes lánglovagnak. Az egyesület már rendelkezett egy autóval, az azonban kisebb, mint az új, kilencszemélyes tűzoltókocsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában