Pokolbogyótól Millenniumig

2018.12.31. 07:00

Itt a tűzijátékok tiszavirágideje, amit nem durrantunk el, vissza kell vinni!

A fiatalok örülnek, a szüleik aggódnak, a háziállatok meg rettegnek, mert eljött a várva várt óévbúcsúztató, vele a megszokott és mégis egyre komolyabb méreteket öltő tűzijáték-őrület.

Palocsai Jenő

Ez a tűzszerszám például nyolcvanat lő egymás után. Csak győzzük kivárni!

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Élmények mellet veszélyekkel is jár a nem megfelelő használat. Viza Attila, Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka hangsúlyozta, mennyire fontos a körültekintő használat. A telepeket stabil helyre, leginkább a földre tegyük. A kínai rakéták vezető pálcája pedig lehetőleg olyan helyre essen vissza, ahol nincs senki.

Tűzijátékok négy osztályban

Magyarországon a pirotechnikai termékeket négy osztályba sorolják. Az egyesbe tartoznak a játékos eszközök, röppentyűk, kisebb fény- és zajhatással járó játékok, amelyeket akár 14 év alatti gyerekek is használhatnak, szülői felügyelet mellett. Ezek nem igazán veszélyesek, de ezek is csak és kizárólag kültérben használhatók. Pár száz forintért beszerezhetők és változatosak. Az egyik inkább hangos, a másik inkább fényes, mókás fantázianevekkel, és a legdrágább sincs kétezer forint.

A második kategóriások már felnőttjátékok. Ezekben több a lőpor, nagyobbat szólnak, és többet mutatnak. Ezen két csoportból lehet vásárolni egész évben, és fel is lehet őket használni, legyen az esküvő vagy születésnapi babazsúr. Az áruk sem annyira veszélyes, bár a nagyobb látvány nagyobb tárcát igényel.

A 3-as kategória már szigorúbb törvényi szabályozás alá került. December 28-a az első nap, mikor ezeket meg lehet vásárolni, ezért is jelentek meg nemrég a nagyobb áruházak parkolójában a robbanásbiztos konténerek és az árusok táblái. A beszerzés ideje az év utolsó napjáig tart. Ha a négy nap alatt sikerült bevásárolni, akkor azt szilveszter napján este hat órától lehet el- és fellőni, de csak reggel hatig. Ha valaki elfelejtette meggyújtani az összes kanócot, annak le kell adnia a vásárlás helyén, mivel nem jogosult ilyen pirotechnikai eszközök tárolására. A forgalmazót kötelezi a törvény, hogy visszavegye, de pénzt nem kapunk vissza! A meg

kérdezett árusítóhelyek még nem találkoztak tűzijátékot január 1-jén visszahozó vásárlóval, de a lehetőség ettől függetlenül persze még adott. Azt már mindenki tudja, hogy petárdázni nem lehet, és emellett a kis tűzijátékbombákat is betiltotta a hatóság. Nemcsak a konténerekből árulnak ilyen termékeket, hanem kocsik csomagtartójából is. Ennek nemcsak az a veszélye, hogy becsapnak minket, hanem az is, hogy mivel ezek a termékek nincsenek bevizsgálva, engedélyezve, így akár testi épségünket is veszélyeztethetik, amire volt példa az elmúlt napokban kishazánkban. Érdemes a CE jelzést keresni.

Ez a tűzszerszám például nyolcvanat lő egymás után. Csak győzzük kivárni!
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A négyes kategóriával nem is érdemes sokat foglalkozni, mert egyrészt ennek vásárlásához szakirányú végzettség kell, másrészt mert ilyenek nincsenek is a konténerekben.

A megszokott fajtákat lehet venni

A megkérdezett árusok szerint idén sincs új a nap alatt, a megszokott fajtákat lehet venni, nagyjából változatlan áron, mégis többe kerül majd ez a mulatság a vásárlóknak, mert egy-két fokozattal komolyabbat vesz mindenki, mint a korábbi szilveszterek alkalmával. A nagy buli maradandó élmény mindenkinek, aki részese lehet, de azért a mértékletesség ezen a területen is fontos lehet. Nemcsak azért, mert a 224 lövéses csodálatos éjjeli bemutató 90 ezer forint, hanem azért is, mert elindítása 224 okot ad arra, hogy a környék házi kedvencei tébolyult szabadulóművészekké váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában