Hogyan kapcsolódik a borszentelés Szent Jánoshoz és Jézushoz?

2018.12.28. 07:10

Sok-sok kicsi szőlőszemből életet megújító pompás ital

A még karácsonyi hangulatú templomban megült hideget csakhamar melegség váltotta fel, részben a megannyi helyi és környékbeli borosgazdának köszönhetően.

Szanyi-Nagy Judit

Csak egészség legyen! Az újborok és azok gazdái a fogadáson

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

December 27-én Szent János apostol és evangélista ünnepét tartjuk. Az ünnephez hozzátartozik a borszentelés katolikus szertartása is – amely leginkább egy legendának köszönhetően maradt fent hagyományként. A történet szerint egy pogány főpap odalépett Jánoshoz, és azt mondta neki: ha bármiféle rosszullét nélkül megissza a felszolgált bort, a főpap hívő ember lesz. Hogy látszódjék, a bor valóban mérgezett, előbb két halálraítélttel itatták meg azt. Miután a két gonosztevő meghalt, János következett. Keresztet vetett a bor fölött, majd nyugodtan megitta. Mikor a főpap látta, hogy a nedű nem ártott meg Jánosnak, arra kérte az apostolt, támassza fel a két halottat, így bizonyosodik meg igazán a csodáról. János rájuk terítette köntösét, áhítattal imádkozott, a két ember pedig feltámadt – magyarázta Barta Szabolcs lazarista atya, hogyan kapcsolódik a borszentelés, boráldás ünnepe Szent Jánoshoz.

– Az egyház csak az adalékmentes, tiszta szőlőbort fogadja el használható nedűként, hiszen az utolsó vacsorán Jézus bort és kenyeret adott át, amely az ő vérét és testét, egyszóval mai jelenlétét szimbolizálja. Harmadik összefüggésként azt is elmondhatjuk, hogy a borosgazdák fáradhatatlanul, áldozatkészen és szeretettel végzik a szőlővel kapcsolatos értékes, nemes munkát, ami Jézus köztünk eltöltött életére is igaz volt. Milyen csodálatos: a bor sok kicsi szőlőszemből készül. Ezek a szőlőszemek, mondhatni, feláldozzák magukat azért, hogy életet megújító itallá legyenek – vont párhuzamot Barta Szabolcs atya, aki bár most először járt Vereben, meghitt szentmiséjével máris a helyiek szívébe zárta magát.

Csak egészség legyen! Az újborok és azok gazdái a fogadáson
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Ez a néphagyománnyal tarkított ünnep a gazdasági év utolsó, befejező aktusa. A gazdák megköszönik a jó termést Istennek, immár mintegy kétezer éve. Hiszen tudjuk, hogy a Velencei-tó környékén már a rómaiak idejében is folyt szőlőművelés. Ami pedig a néphagyomány részét illeti, ha az itt megszentelt borokat a gazdák visszaöntik a hordóba, teljes termésüket megszentelik, megóvják a rontásoktól, egészen addig, amíg meg nem isszák – szólalt fel Wagner Péter, Nadap polgármestere, Vereb tiszteletbeli polgára a Szent Benedictus Borlovagrend képviseletében.

A misét követően a lovasberényi, pátkai, pázmándi, verebi vendégek mind a közösségi házba vonultak, hogy egy disznótoros mellett megkóstolják az újborokat. Ugyanitt Kurcz Mária polgármester évértékelőjét és Alagi János boros dallamait is meghallgathatták. Kiderült: a verebiek jó évet zártak, két utat helyreállítottak, idén 17 gyermek született, és a többéves, hagyományos rendezvényeiket is mind megtartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában