Élmény(szerű) az oktatás!

2018.12.19. 07:45

Nemcsak a diákok elméjét pallérozzák, a tanárok is fejlődnek Cecén

A cecei iskola tanulói és pedagógusai mindent megtesznek azért, hogy az egyes tanítási napokon minél több információt magukba szívjanak. Ezeket az ismereteket sok esetben élményközpontú módszerekkel sajátítják el – és nem félnek versenyezni sem!

Szanyi-Nagy Judit

A sárkeresztúri környezetismereti versenyen elsőként végeztek

Fotó: Iskolától

A Cecei Általános Iskola meghívásának eleget téve tartott előadást az iskolában Oláhné Téglási Ilona, az egri Eszterházy Károly Egyetem munkatársa. A programon a cecei és az alapi iskola munkatársai vettek részt. Az előadó bemutatta a Komplex Alapprogram elnevezésű oktatási-nevelési projektet, melynek célja az olyan élményszerű oktatási módszerek elterjesztése, amelyek növelhetik a pedagógiai munka hatékonyságát. Az élményközpontú szemlélet nem újdonság; a kidolgozott módszer nóvuma, hogy a már meglevő és ismert eljárásokhoz öt műveltségterületi alprogramot kapcsol, amelyeknek meg kell jelenniük az általános iskolás diákok kötelező tanóráiban és a szabadidős programokban is. Ezek az alprogrambeli foglalkozások a logika, testmozgás, digitális világ, életvitel és a

művészet műveltségterületekhez tartoznak. A programok a tanórák 20 százalékában jelennek meg, s ezzel jól illeszkednek a meglévő oktatási struktúrába, tehát nem igénylik a jelenlegi szervezeti formák átalakítását. A tervek szerint a 2018–2019-es tanév második félévében az iskola pedagógusai több képzésen részt vesznek ezzel kapcsolatban, míg a programot a 2019–2020-as tanévben vezetik be – tájékoztatott Király László igazgató.

A sárkeresztúri környezetismereti versenyen elsőként végeztek
Fotó: Iskolától

Persze az élménypedagógiát ezt megelőzően is gyakorolták már az intézményben, több esetben úgy, hogy a feldolgozandó témakörökhöz vendégeket hívtak „segítségül”. Egy egészségnap keretében például a község egyik lakója, Kakuk Bernadett – aki főállását tekintve a helyi gyógyszertárban dolgozik, s amellett méhészettel is foglalkozik – tett eleget az iskola felkérésének és látogatott el az intézménybe. Bernadett többek között a méhek hasznosságáról, a méhcsalád felépítéséről, a munkamegosztásról és az állatok szaporodásáról tartott előadást az érdeklődő gyermekeknek. Az elmélet mellett a gyakorlat is megjelent: ennek keretében Szabó Lászlóné Marika cecei méhész – akác, napraforgó és repce – mézeit kóstolhatták meg a fiatalok – számolt be a korábbi eseményekről Szabóné Várady Katalin igazgatóhelyettes. Tőle tudjuk azt is: a Happy Víz Héthez idén is csatlakoztak az iskolások, amely program keretében a résztvevők egészséges folyadékot, ivóvizet fogyaszthattak az aulában.

A fiatalok pedig nem félnek használni tudásukat: Sárkeresztúron az iskola három tanulója, Demeter Levente, Pajor Petra és Szabó Flóra csapatban vett részt egy környezetismereti vetélkedőn. Mint Földi Józsefné tanító közölte: első helyen végeztek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában