Koszorúval emlékeztek a hősi helytállásra

2018.12.12. 07:40

Ez a huszárvirtus – Megemlékezést tartottak a Fehérvári Huszárok

Az a hősies helytállás, amit a huszárok tanúsítottak 1914 decemberében Limanovánál, a magyar hadtörténet legdicsőbb lapjaira kívánkoznak.

B. Kiss László

Ampli Ferenc, a hagyományőrző Fehérvári Huszárok őrnagya vezette a díszszakaszt

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A 10-es huszárok emlékére 1939-ben állították fel Pátzay Pál lovas szobrát Fehérváron, a Városház téren. Itt rendezték meg kedden a hagyományos megemlékezést annak az 1914. december 11-én lezajlott döntő csatának az évfordulóján, amely a több napos limanovai ütközet részét képezte. Ebben a csatában a magyar katonáknak – s köztük a 10-es, fehérvári huszároknak – véres kézitusában sikerült megállítani az orosz csapatokat, s megakadályozni, hogy betörjenek Magyarországra.

Ampli Ferenc, a hagyományőrző Fehérvári Huszárok őrnagya vezette a díszszakaszt
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezés elején katonazenekar játszotta el a Himnuszt, majd Ampli Ferenc, a Fehérvári Huszárok hagyományőrző őrnagya leadta a jelentést Cser-Palkovics András polgármesternek arról, hogy a díszszakasz – a pej lovak hátán – felsorakozott.

Az ünnepségen, melyen jelen volt Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, s a lengyelországi Limanova városának küldöttsége is, ezután Zádori Gábor – polgári nevén Wilhelm Ottó – verse hangzott el, amely plasztikusan ábrázolja a huszárok heroikus küzdelmét. Az ünnepi beszédet Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese mondta, aki felidézte az 1741-ben alapított ezred történetét. Elmondta, hogy a 10-es huszárokat a dél-dunántúli megyékből sorozták, s 1892-ben korszerű laktanya épült az alakulatnak Székesfehérváron.

Az 1914. december 11-én lezajlott véres csatában lóról leszállva, kardjukat a lovakkal hátrahagyva verekedtek a magyar huszárok. Jobb híján puskaaggyal, sarkantyúval vagy éppen puszta kézzel harcoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában