A titok a válogatott alapanyagokban rejlik

2018.12.21. 14:00

Benne van a szív – Piaci hangulatkörkép Fehérváron

Tülkölő autók, hipp-hopp, még gyorsan az úton átszaladó sietők, kocsisnyelvű rakodómunkások. A piac körül sűrű az élet: zajlik. A tülekedők céltudatosak, céljuk pedig szép: ajándékot venni a szeretteiknek, s olyan karácsonyi menüt tenni az asztalra, hogy csak na! Zúzát és májat a levesbe! Szívet és lelket az ételbe!

Majer Tamás

Frühvald Györgyné tanácsokkal is ellátja vevőit, sokan vissza-visszatérnek hozzá

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Fehérvárnak a Palotai úti bevásárlóközpont oldalában lévő városi élelmiszerpiacán hangos a karácsonyi pénztárgépcserregés, sebes az aranyvasárnap felé tartó életidő. Itt kevesebb rózsaszín csizmás fruska csivitel, mint arrébb, a butikok mezején, de annál több nagymama, 70-80 karácsonytól rutinos „szakácsné” trécsel, válogat. Amit szerintük érdemes kosárba tenni a kofák asztaláról, azokban bizton bízhatnak mind a pinkcipellős leányok, a tintafoltos mandzsettájú firkászok.

Követve a tömeg sodrását, eljutunk a kőszárhegyi, 250 öl nagyságú kertjében termett portékáit kínáló Ilonkához, aki rendszerint heti 3 napot tölt a piacon. Elmondása szerint neki olykor kétszer 8 óra munka a napi penzum: törődést kér a földből törekvő, növekedő élet. Lekvárt és szörpöt is árusít.

– Én a gyomromra kényes vagyok, azt árulom csak, amit én is megennék – vallja. Ilonka karácsonykor rokonokhoz megy, a vendégséget majd újév napján adja vissza.

Szabó Attila (elöl) húspultjában karácsony előtt nincs esély a lazsálásra
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Frühvald Györgyné szerint szerdától kezdve mozdultak meg igazán a piacjárók. Nála jól fogy a petrezselyem, a zöldpaprika, a cékla, a sütőtök, s igen kapós a fűszerpaprika is. Négyezer forintért ad egy kilót.

– Ebben se csuma, se semmi más nincs, ami nem odavaló – dicséri, majd visszaadja az aprót egy alighanem visszatérő vevőjének, mert a karácsonyi jókívánság mellé megköszöni az egész éves vásárlást. – A paprikát használják a töltelékekhez, viszik a disznótorokra is – magyarázza.

Pultján dióbél is van. Mint mondja, ebből sajnos tizedannyijuk van idén, mint akár még néhány évvel innen. A bejglibe veszik és viszik a népek. Közben megtudjuk, négy unokája van, úgyhogy kell a süti az ünnepi asztalra is.

– Szeretik a krémest és a piskótát nagyon – mondja. Utóbbit kétfajta színű krémmel tölti meg. Feléjük a lányos süti rózsaszín, a fiús kakaóbarna.

Frühvald Györgyné tanácsokkal is ellátja vevőit, sokan vissza-visszatérnek hozzá
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Szabó Attila, a Bácskai Ludas Baromfibolt ügyvezetőjét arról kérdezzük, mit vesz karácsonyra, aki nem halat.

– Nagyon viszik ilyenkor a kacsát és a libát. A kacsamáj, a libamáj, de a mellek és a combok is kelendőek. Pulykát is sokan vásárolnak – sorolja.

Szabó Attila szerint a máj elkészítésének titka, hogy előzőleg áztassuk fokhagymás tejbe, sütés előtt pedig érdemes megabálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában