2018.12.27. 07:45
A konyha ünnepe Sárkeresztesen
Tizenhárom éve alakult a településen a Konyha Klub Németh Mária akkori alpolgármester irányításával. Kezdetben mindenki otthon készített valami finomságot, amit aztán a művelődési házban közösen megkóstolhattak, elemezhettek, megbeszélve, hogy ki hogyan készíti ételeit.
Mindent képesek megfőzni. Amit nem, azt majd hamarosan!
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap
Ez hát a Konyha Klub, melynek körülbelül öt-hat éve lett Pánczél Péterné Ildikó a vezetője. Elmondása szerint nem is annyira vezetője, inkább szorgos mozgatórugója a közösségnek. Megalakulásuk óta kéthetenként találkoznak, szerdai napokon, és egy hét-nyolc fős mag viszi a hátán az informális egyesületet, azonban mindig vannak közöttük érdeklődők, illetve meghívott vendégek.
A választék színes, volt, hogy a település háziorvosa mutatta be tortaremekműveit, de gyakori az olyan alkalom is, mikor a nagyszülők hagyományait követve igazi lakodalmas finomságokat készítenek, mint az őszibarackos sütemény vagy dióalakú krémes finomság. Nemrégen olasz cserediákok mutatták be országuk szokásait, konyhájuk különlegességeit.
Így készült el az első igazi keresztesi arancini és a mindenki által kedvelt tiramisu. Hatalmas előrelépés volt a Konyha Klub számára a művelődési ház felújítása, a közösségi konyha kialakítása. A karácsony inkább a családokról szól, így mindenki otthon készítette az ételeket, de búcsúzásképpen még találkoztak advent utolsó hetén.