A közért történő munkálkodás

2018.11.08. 14:00

Díszpolgár lett a háromgyermekes lelkész házaspár Bakonycsernyén

Húsz esztendeje szolgál a községben a háromgyerekes lelkész házaspár. Most díszpolgári címmel tüntette ki őket a település önkormányzata.

B. Kiss László

Szarka István és felesége a diófa alatt, ahol elhangzott egykor a fohász, amely aztán meghallgatásra talált

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Nagy meglepetés érte a minap, a vasárnapi istentisztelet végén Szarka István esperest és feleségét, Szarka Éva tisztelendő asszonyt. Ez alkalommal nyújtotta át ugyanis Turi Balázs polgármester a díszpolgárrá történt választásukról szóló oklevelet a házaspárnak, akik a kitüntetésről előzetesen semmit sem sejtettek.

Szarka István a Győr-Moson-Sopron megyei Vadosfáról származik, az érettségi mellé megszerezte a gépi forgácsoló szakmunkás bizonyítványt is. 26 évesen került a teológiára, ott ismerte meg későbbi feleségét.

Szarka Éva Barcson nevelkedett, a nagypapája is evangélikus lelkész volt. Az édesanyja pedig vegyészmérnök. Érettségi után nemcsak a teológiá­ra vették fel, de a veszprémi vegyipari egyetemre is, végül ő a teológiát választotta.

A házaspár lelkészi pályáját a Kőszegtől hét kilométerre fekvő Nemescsón kezdte, négy kis gyülekezet tartozott hozzájuk. Aztán egyszer felhívta Szarka Istvánt Bence Imre, egy ismerős lelkész kolléga, és megkérdezte: jönnének-e a helyére?

„Ilyen helyen de szívesen lennék lelkész!”

Bakonycsernyén az evangélikus templom domboldalon áll, szép kilátás nyílik innen a környező bakonyi hegyekre. A templom előtt pedig egy öreg diófa áll. Ez alatt állva tekintett szét a környéken Szarka István akkor, amikor tanulmányai alatt hospitált a községben. „Ilyen helyen de szívesen lennék lelkész!”- szakadt ki az ifjú teológushallgatóból az óhaj. Bence Imre telefonja tehát azt jelentette: teljesült az Úristennek címzett fohász – meséli Szarka István.

Szarka István és felesége a diófa alatt, ahol elhangzott egykor a fohász, amely aztán meghallgatásra talált
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet a Dunántúl legnagyobb vidéki gyülekezete. István az elmúlt húsz évben, amit Csernyén töltöttek, számos megbízatást, pozíciót betöltött az egyházban. Volt a zsinati szolgálati bizottság alelnöke, lelkészi alelnöke, évekig dolgozott a zsinati etikai bizottságban. Tagja a gazdasági bizottságnak, ahol elnöknek jelölték. Sokat járt külföldre is konferenciákra, mígnem 2006-ban megválasztották esperesnek. Az esperes egyházi középvezető, két megye gyülekezeteinek szolgálati felettese.

A házaspár személyéhez fűződik a bakonycsernyei evangélikus óvoda elindítása is. 2000-ban vette át az egyház az önkormányzattól a külön épületben működő, egycsoportos intézményt, melyet kétcsoportosra bővítettek. Az óvodával összefüggő ügyek intézése egyébként a tisztelendő asszony reszortja.

Egy pályázatnak köszönhetően 2009-től talajhővel fűtik a templomot. A még ma is újszerű megoldásnak köszönhetően az istentiszteleteket a legzordabb téli hidegben is itt tarthatják. 2012-ben kívül-belül kifestették a templomot, 2017-ban pedig a gyülekezeti ház fejújítása zajlott le, amelynek során a hívek több millió forintot érintő társadalmi munkát végeztek.

A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet kebelén férfikör is működik. Ennek a társaságnak az ötlete volt, hogy indítsanak termelői pia­cot – a templomkertben. A helyi piac jól szolgálja a környezetvédelem – más szóval a teremtésvédelem – ügyét, és ezeket az alkalmakat nemcsak az istentisztelettel, de kulturális bemutatókkal, előadásokkal is összekapcsolják.

A politika a közért történő munkálkodást jelenti

Szarka István tagja az önkormányzat képviselő-testületének is, a politika az ő szótárában a köz javáért való fáradozást jelenti. A grémiumban is – ha olyan helyzet adódik – lelkészként szólal meg – mondja. A díszpolgári cím átadásakor egyébként a polgármester úgy fogalmazott, hogy mióta az esperes is tagja a testületnek, megváltozott az ülések légköre…

Míg őt az országos ügyek elszólították, volt olyan év, hogy a felesége tíz felnőttet is megkeresztelt. Akkor arra gondolt, hogy mégiscsak az evangélium hirdetésének kell prioritást élveznie – mondja Szarka István. A tradicionális formák azonban kimerültek, Bibliaórát már csak az idősebbeknek van értelme tartani, a fiatalabbakkal már például a céltudatos életről beszélgetnek kis csoportban, teljesen rugalmas időbeosztás mellett. A legfontosabb feladat manapság az ifjúság megszólítása, az, hogy miként tudják őket a konfirmáció után is integrálni a gyülekezetbe. Ezért határozták el, hogy negyedévente könnyűzenei istentiszteletet tartanak.

Szarka Éva pedig arról beszélt, hogy az embereknek nagyon hiányzik a lelkiség, nagyon sokan keresik a lelki békét. Csak sokszor rossz helyen. Az embereknek sokszor néhány jó szó is elég, és nem vágynak másra, mint meghallgatásra.

A házaspárt az elmúlt években több más gyülekezethez is hívták. Kecsegtető ajánlatokat kaptak. Ők azonban nemet mondtak minden alkalommal.

Hűségesek maradtak Bakonycsernyéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában