A jövőben több rovart falunk be?

2018.11.23. 15:30

Startup vállalkozások mutatkoztak be a Hiemer-házban

Kilenc gondolatkísérlet, vállalkozáskezdemény ötletgazdái álltak csütörtökön gazdasági szakmai zsűri elé Székesfehérváron, a Hiemer-házban.

Majer Tamás

A zsűri elnöke, Laufer Tamás és a rovarlisztes Pintér Richárd

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vadas László, a CEMI ügyvezetője, Károlyi Antal, a Hungarian Business Angels Club elnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Laufer Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége elnöke voltak a döntnökök.

A rovarok megoldást jelenthetnek a tápanyag biztosítására

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezeti, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. támogatja szakmailag az Alba Accelerator nevű startup vállalkozásokat támogató mentorprogramot, amely kis- és középvállalkozásokat hivatott támogatni. De nem ám akármilyeneket! Olyanokat, amelyek innovatív ötletük megvalósításához külső tőkebevonást terveznek.

Kilenc csapat mutatta be elképzeléseit; jól, rosszabbul, profin vagy éppen tüneményesen. A legjobb benyomást a budapesti Pintér Richárd, illetve az InsackTM váltotta ki a zsűriből. Miről szól a projektjük?

A zsűri elnöke, Laufer Tamás és a rovarlisztes Pintér Richárd
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Az alapkoncepciónk az, hogy vegyszermentes szeparált rovarporokat integrálunk céllisztek formájában a sütőiparba – fogalmazott szakszerűen. Miben segít ez, és kinek? – merült fel bennünk a kérdés. – Mindenkinek. Ez egy fenntartható módja a tápanyag-ellátásnak. Ahogy egyre nő a Föld népessége, egyre több alapanyag-forrásra szorulunk. A rovarok potenciális megoldást jelenthetnek, hiszen ipari melléktermékeken nevelhetők, magas hozammal és minőségben tudnak előállítani fehérjéket, zsírokat, rostokat, amelyek élelmiszeripari alapanyagként működhetnek a jövőben. Csak az ellenérzetet kell legyűrni. Erre pedig a rovar nem felismerhető formára porítása jelent megoldást – magyarázta Pintér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában