Vízszintes erőd

2018.11.16. 07:00

A Vidi-gólok mellett a madarakat is öröm számlálgatni a Sóstón

Csütörtökön, mikor már estébe fordult az idő, a város vezetői átadták a Sóstó Természetvédelmi Terület főépületét. Nem szalagátvágás, hanem egy film főcíme nyitotta a teret. Csütörtökön emelkedett jogerőre a stadion – így a látogatóközpont – használatbavételi engedélye!

Majer Tamás

Megnyílt a Sóstó Természetvédelmi Terület látogatóközpontja. Az új Sóstói Stadion körülbelül C6-os szektora alatt található a természetbarát fogadótér. Szemre a külsejét borító corten acél rozsdás színe emeli ki a stadion épületének egységéből.

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Talán a legfontosabb: a látogatóközpont nem a 218 hektáros, fenséges képet mutató, a stadion felépítése és a városrész megújítása közben, illetve annak részeként újraélesztett természetvédelmi területből hasít ki egy darabot, hanem a stadion épületének egyik sarkába fészkelte be magát; mint ahogy fészket rakott megannyi visszatérő madárfaj is a Sóstón.

Megnyílt a Sóstó Természetvédelmi Terület látogatóközpontja. Az új Sóstói Stadion körülbelül C6-os szektora alatt található a természetbarát fogadótér. Szemre a külsejét borító corten acél rozsdás színe emeli ki a stadion épületének egységéből.
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A látogatóközpont alighanem legstabilabb pontja egy uszadékfa, amely már nem úszik tovább. Áthelyezni sem egy emberes mutatvány. Egyébként nyárfa, no és közel három tonnát nyom! Tudósításba citált uszadékfa szimbolikus vendégváró bútorzat; amolyan fektetett bástyaként, vízszintes erődként mutat mint recepciós pult. Ahogy a Sóstó maga is őrzője a természetnek.

A központ két részre tagolódik, egyik a fogadótér, amelybe máris állat-növény kiállítás került, s egy összesen körülbelül 80 férőhelyes, kettéosztható terem. Egyszerre két csoportot is fogadhatnak itt a szakemberek. Ez a terem ezúttal moziként fungált. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester köszöntője után itt vetítették le először J. Mező Éva rendező és Körtvélyes Tivadar operatőr Halhatatlanná vált múlandóság című filmjét. Az alkotás nyomon követi a természetvédelmi terület elmúlt három év alatt végbement rehabilitációját egészen a nádvágáson és a lőszermentesítésen kezdve. A gyönyörű képi világgal megáldott mozi egyszerre használ természetfilmes és dokumentumfilmes stílusjegyeket.

A film DVD-jének egy példánya rövidesen minden fehérvári általános és középiskolába eljut. Öröm lesz a biológiaóra!

J. Mező Éva újságíró és Körtvélyes Tivadar operatőr filmet készített a Sóstó rehabilitációjáról
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A polgármester a megnyitón természetesen a természetvédelmi terület sorsáról beszélt.

– Sokan néztük aggódva a terület sorsát – utalt vissza az elmúlt másfél évtizedre, majd emlékeztetett: a magyar kormány segítsége, illetve a stadion-beruházás hozta magával a Sóstó megmentésének lehetőségét.

Érdekesség, hogy a stadion tetőszerkezetén összegyűlő esővíz – megszűrve, tisztítva – is a Sóstó víz-utánpótlásaként szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában