Épületgépészeti állandó tárlat

2018.11.27. 14:30

Múzeum nyílt a Vörösmartyban

Épületgépészeti állandó kiállítás nyílott hétfő délelőtt 11 órakor a Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A tárlat megnyitója multimédiás volt: a tárolókban látható anyag mellett filmvetítés is tartozott hozzá.

Sági Zoltán

Sircz János a logarlécről mesél

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„A néhány héttel ezelőtt világújdonságként bemutatott okos szivattyú után most viszszatérünk a gyökerekhez és bemutatjuk azokat a tárgyakat, amelyekkel a szakma elkezdődött” – fogalmazott köszöntőjében Szépné Holczer Piroska tagintézmény-vezető. Ezután Chappon Mária, a kiállítás kurátora szólt a tárlatról. Megtudtuk: az alapötlet, amely a Magyar Épületgépészeti Múzeum igazgatója fejéből pattant ki az, hogy a csatlakozó intézményekben a múzeum állandó tárlatot hoz létre, amelynek kiállítási darabjai a résztvevő intézmények között körbe járnak. Így az azokban tanuló leendő szakemberek történeti összefüggésekbe helyezhetik

mindazon modern ismereteket, amelyeket a tanórákon és a gyakorlatokon elsajátítanak.

Sircz János a logarlécről mesél
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón felszólalt a 85 éves Sircz János, a Magyar Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagja is, aki az épületgépész szakma nagy öregjeként generációkat oktatott a Műegyetemen. Tőle megtudhattuk: maga az „épületgépész” szavunk is mindössze 65 éves, Macskásy Árpád professzor alkotta, aki előbb Budapesten, aztán Drezdában hozott létre ilyen néven tanszéket a gépészmérnöki karokon belül.

Knobloch Ferenc, az iskola műszaki vezetője, a tárlat anyagát áttekintve fölhívta figyelmünket egy fotóra, amely egy – a leírások alapján rekonstruált – római kori hideg-meleg vizes keverő csaptelepet ábrázol. Igaz, akkoriban a vezetékek még ólomból készültek, a csaptelep pedig tán bronzból vagy aranyból, de ha az előbbiből, akkor a 2000 évvel ezelőtti luxust – ezen a téren legalábbis – a mai hétköznapok – úgy tűnik – már utolérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában