Aki átélte, az nem feledi, aki nem, az sem feledheti

2018.11.20. 07:00

Magda Tivadar háborús kisfilmjét mutatták be Sárkeresztesen

A 13 éves diák Volt egyszer egy háború című kisfilmjével Svájcban képviselte hazánkat, vasárnap délután pedig az „Egy falu a háborúban” című dokumentumfilmjét mutatták be a sárkeresztesi művelődési házában.

Palocsai Jenő

A filmben szereplő sárkeresztesieknek virágcsokorral köszönte meg a segítséget a 13 éves kutató, Magda Tivadar

Fotó: Igari Balázs

A vetítést, illetve a programot Weinter Zoltán, a főleg Zámoly környékével foglalkozó helytörténeti kutató nyitotta meg úgy, hogy még ő sem látta a filmet, de az előtérben kiállított gyűjtemény mellől érkező közönséget biztosította arról, hogy kutatótársa biztosan kitett magáért. Mint elmondta: 74 éve harcoltak itt a honvédek, s mi is azt tesszük, harcolunk, de mi a feledés ellen. Weinter beszámolt arról is, hogy a Hitlerhez eljutott hírek ellenére a második magyar páncélos had­osztály nem futamodott meg és feltartotta az ellenséget 19 600 lövedék becsapódása ellenére. A katonák ott maradtak és levelet írtak szeretteiknek a végső harc előtt.

Kötelességünk gyűjteni és megőrizni a kor tanúinak beszámolóit

Magda Tivadar, a II. Rákóczi Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjának nem ez az első ilyen jellegű alkotása. Az oktatási intézményben működő, Molnárné László Andrea vezette tehetséggondozó program keretében először animációs és rövidfilmekkel ért el sikereket. Magda Tivadar elmondta: – Sok filmet készítettem már és nem mind háborús. Viszont egy másik ilyen tematikájú alkotással, a Volt egyszer egy háború című animációs kisfilmmel Svájcban képviseltem Magyarországot.

A filmben szereplő sárkeresztesieknek virágcsokorral köszönte meg a segítséget a 13 éves kutató, Magda Tivadar
Fotó: Igari Balázs

A 13 éves Magda Tivadar szinte megszállottja a történelemnek, különösen a második világháborúnak. Sárkeresztes sorsa sokkal sanyarúbb volt, mint a környező településeké, mert a frontvonal újra meg újra átment rajta, „a falu gazdát cserélt”. Az utolsó pillanatban tette fel a fia­tal kutató a kérdéseit azoknak az idős embereknek, akik apró gyermekfejjel ugyan, de részesei voltak azoknak a nehéz időknek, az éhezésnek és az értelmetlen vérontásnak. Az ő segítségükkel és szereplésükkel készítette el a dokumentumfilmet. Mindössze húsz percbe sűrítette a háború eseményeit, különös tekintettel az 1944-es történésekre, ahol már fokozódtak a gondok.

Sokan voltak a teremben, de talán egy olyan sem, akit ne rendítettek volna meg az idős sárkeresztesi emberek beszámolói. A négy, hosszú, minden részletre kiterjedő beszélgetést maga Tivadar készítette, ezekből vágta össze a megrendítő dokumentumfilmet, amelyet korabeli képekkel, filmrészletekkel, dokumentumokkal színesített, valamint német, orosz és magyar filmhíradók részleteivel tett még mozgalmasabbá.

 

– Nagyon büszkék vagyunk Tivadarra és az eredményeire. Valóban nehéz idők voltak, különösen ezen a területen, 42 kilométer lövészárok volt a falu mellett, melynek mentén több bunker volt, mint ahány ház a faluban – mondta el Kräling János polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában