lámpás felvonulás és néptánc

2018.11.12. 07:00

Ludas sokadalom – Így ünnepelte Fejér megye a Márton-napot

Megyeszerte tartottak Márton-napi rendezvényeket a hétvégén.

Majer Tamás, V. Varga József, Sági Zoltán, Palocsai Jenő

Egyik településről a másikra, avagy csákberényi és móri néptáncosok Fehérváron

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Újbor és kacsacomb

Az úrhidai tájház konyháján a nyugdíjas egyesület hölgyei szorgoskodtak Kubikné Edit vezetésével: 157 kacsacomb sült a sparhelt tüzén. A fejét mindig a mókán törő Lics Zoli meg is jegyezte, most az egyik kacsának vagy egy, vagy három combja akadt, de az asszonyok hamar helyre tették, nem egész jószágokkal, hanem kacsacombokkal készültek a szombati Márton-napi ünnepségre és a sorban nyolcadik bormustrára. Bognár József polgármester meghívásának Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Polyák István Szabadbattyán és Farkas Gyuláné Sárkeszi polgármestere is eleget tett, de ott voltak a falu önkormányzati képviselői és civil szervezeteinek tagjai, valamint úgyszintén környékbeli barátaik Jenőből, Kőszárhegyről és Nádasdladányból.

Erika (balra), Kati és Edit az úrhidai tájháznál – a sült kacsacomb mellé finom házi rétes dukált
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Keresztjei közt egy temetőnek – Sárbogárd

„Flandria mezején pipacsok nőnek / Keresztjei közt egy temetőnek” – John McCrae szimbólummá lett sorait Gál Sándor nyugalmazott százados, a Sárbogárdi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke tolmácsolta vasárnap a Hősök terén.

A megemlékezés zászlófelvonással vette kezdetét az emlékműnél, majd Novák Kovács Zsolt alpolgármester ünnepi beszédében külön is szólt a Nagy Háború nyolcvanöt sárbogárdi halottjáról. Az áldozatokért imát mondott Lindmayer Miklós római katolikus diakónus, és igei idézettel szolgált Kovács Csongor református lelkipásztor. Végezetül a jelenlévők gyertyát gyújtottak minden háború áldozataiért.

Közös gyertyagyújtás vasárnap 11 óra 11 perckor a sárbogárdi háborús emlékműnél a Hősök terén
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Soponyai bormustra

Soponyán is borral „locsolták” föl Mártont. Szombaton a Hegyközség borházában Márton-napi bormustrára gyűltek össze a helyi gazdák, s kedvvel kóstolgatták egymás borát, viszonzásul tanácsokat adtak egymásnak.

Velencén is ünnepeltek

Sorban jöttek az emberek a hegyoldalba, az újbor ünnepére. A pincékben libatepertőt eszegettek pogácsával, friss kenyérrel, lilahagymával. Felsorakoztak a helyiek, a házigazda Szent Benedictus Borlovagrend tagjai, a meghívott vendégek, itt volt a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borlovagrend, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrend is.

– Kevés a fiatal, pedig jó lenne, ha jönnének, mert ők lehetnek a hagyományaink továbbvivői – mondta Koszti András polgármester.

Wagner Péter, Nadap polgármestere, a borlovagrend ceremóniamestere meglepő kijelentéssel kezdte: legyen a Liberália ünnepe – libadalom.

– Ezt Etyeken, Rókusfalvy Páltól hallottam, megtetszett és terjesztem tovább. Szent Márton napja azért is érdekes, mert az őszi mezőgazdasági munkák ilyentájt fejeződnek be, ehhez körítettek mindenféle szokást, a liba evésétől kezdve az újbor ünnepéig. A mienk, a Liberália 2 ezer éves római szőlőünnep, amihez csatlakozott a liba és az újbor is – hallottuk a ceremónia mesterétől.

Egyik településről a másikra, avagy csákberényi és móri néptáncosok Fehérváron
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Csókakői libavacsora

A vértesi vár alatt sem feledik a Márton-napi szokásokat. A Barkócaberkenye Néptánccsoport nemcsak az éneket és a táncot tűzte lobogójára, hanem a hagyományőrzést is. A falu kemencéjében készült sült combok mellé bőven került krumpli és párolt káposzta is.

A tánccsoport legfiatalabbjai adták a műsort, míg a felnőttek felszolgálták az ételt a 150 vendégnek. Samu és bandája húzta a talpalávalót, és csak a késő este kezdődő tombolasorsolás vetett véget a vidám táncháznak.

Ötödik alkalommal ünnepeltek ilyen keretek között, mivel egyre népszerűbb, már biztos, hogy hagyománnyá lesz.

Márton-nap Adonyban

Eseménydús évet tudhat maga mögött a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adonyban. Különös egybeesés, hogy ráadásul a 2018 a kerek évfordulók esztendeje is volt a település borrendjének életében. A 25. Kistérségi Borverseny, 10. Borász-Vadász-Halász Találkozó és a 20. Újbor Ünnep és Hálaadás után november 10-én, szombaton rendezték 10. alkalommal a Márton-napi Újbor Mustrát Adonyban. Schmidt Attila nagymestertől megtudtuk, a délután 3-kor kezdődő, estébe nyúló szemlén, amelyre 23 termelő nevezett be majd 50 tétellel, a fő szempont az volt, hogy a borászok őszintén átbeszéljék a terítékre terülő borokat. Ezúttal nem a díjak száma, hanem a tudás gyarapodott: a résztvevők maguk mutatták be újboraikat, részletesen beszámolva a tétel születésének körülményeiről, így a többiek tárgyilagos érzékítéletet alkottak.

Libamájas kenyér

A Márton-napi ünnepséget a Kalkuttai Teréz Anya karitász csoport jegyezte Nádasdladányban.

Az óvodások zenés-mondókás-játékos műsort adtak a sokaságnak, majd az erdélyi kötődésű Kristály Géza szólt ízes nyelvezettel a jeles nap történetéről, Szent Márton históriájáról. A lámpás felvonulás a megnyitót követően indult.

A nádasdladányiak a település főterén köszöntötték vasárnap este Szent Márton napját
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Pincék látogatása

Móri pincesorrá változott az Alba Plaza főutcája Márton nap hétvégéjén. Felállította sátrát a móri, csákberényi, zámolyi pincészet, boraikat egészen vasárnapig kínálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában