csökken a táppénzben töltött idő is

2018.11.14. 14:32

Egynapos sebészet: nyolcmilliárd a fejlesztésére – 370 millió Fehérvárra

Műtét után, másnap hazamehet a beteg – ez az egynapos sebészeti ellátás lényege. Ennek fejlesztésére az ország húsz kórházában 8 milliárd forint uniós támogatás jut – ebből Fejér megyébe 370 millió.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Egy évvel ezelőtt indította útjára az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az egynapos sebészet fejlesztését célzó, három év alatt megvalósítandó projektjét. Sajtótájékoztató keretében számoltak be az eddigiekről szerdán a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. „Az aktív fekvőbeteg ellátási forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” – hangzik a projekt címe, amely az Emberi Erőforrás Operatív programból, uniós támogatással, 8 milliárdos összköltséggel valósul meg. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár hozzáfűzte: mindez 20 helyszínen, tervek szerint 2020 januári befejezéssel valósulhat meg.

Az egynapos sebészet fejlesztését célzó projekt a „munkaalapú társadalom megerősítését szolgáltja” – fogalmazott Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese, hangsúlyozva, e módszerrel a betegek táppénzben töltött ideje is csökkenni fog.

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

- Az egynapos sebészet során lerövidül az ellátási idő, gyorsabb a gyógyulás, csökken a komplikációk száma és költséghatékonyabb is. Ez mind olyan megfelelő, gyakran a legmagasabb szintű technikát igényel, illetve egyéb olyan infrastruktúrát és szervezési környezetet, amelyet még meg kell teremteni – tette hozzá a főigazgató-helyettes. A statisztikai adatok szerint az unió fejlettebb ellátórendszereiben jelenleg 60-90 százalékos az egynapos sebészeti módszer alkalmazása, ezzel szemben Magyarországon 39 százalék. – Tehát jóval több beteget láthatnánk el. De hozzá kell tenni: nem minden beteget és nem minden betegséget kell egynapos sebészeti ellátás keretében ellátni! – mondta Lénárt. Csernavölgyi István, a Fejér megyei kórház főigazgatója ehhez csatlakozva hozzátette:

– A fehérvári kórház régiós feladatokat is ellát, amelyhez a műtői feltételeknek is igazodniuk kell. Ennek racionalizálására, optimalizálása szükség van ahhoz, hogy az egynapos sebészet tovább fejlődhessen. Eddig is sikerült már az esetszámot növelni: a pár évvel ezelőtti egy-két ezres szám után tavaly már 6 ezer ilyen típusú ellátás volt a kórházban – derült ki, ahogy az is: a 8 milliárdos keretösszegből a Fejér megyei kórházban 32 millió forint jut az infrastruktúra, 338 millió forint az eszközfejlesztésre. Ez olyan szakmák fejlesztését teszi lehetővé, amelyekben az egynapos sebészeti ellátás döntő többsége egyébként is zajlik: érintett tehát a traumatológia, a sebészet, a nőgyógyászat és a szemészet. Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke a sajtótájékoztatón hozzáfűzte: az egynapos sebészet alapelveit leraktuk, már csak a gyakorlatot kell a szolgáltatóknak érvényesíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában