Nem kaloda a börtönőri pálya

2018.10.21. 07:30

Toborozni jött a büntetés-végrehajtás Székesfehérvárra, nem deresre húzni

Országos utazó kiállítást indított útjára a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Szombaton Fehérváron voltak.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Plazában vert tanyát a börtönőrök regimentje. A díszletről a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum gondoskodott. Testfenyítő és kényszerítő eszközöket mutattak be; kalodát és derest is kiállítottak az egyenruhák fegyelmet forszírozó társaságában.

Kiszely Pál dandártábornok kifejezte, roadshow-juk legfontosabb célja, hogy bemutassák, mi történik a börtönök falai mögött, emellett új munkatársakat is toboroznak. Elmondta, Baracska mellett, Annamajorban 900 jogerős elítéltet tartanak fogva, Fehérváron közel 200 letartóztatott van, Martonvásárban 150-160 fogvatartott körül végzik munkájukat.

Orosz Zoltán szóvivőtől tudjuk: a hazai börtönökben közel 90 százalékos a munkahelyek feltöltöttsége. Van fluktuáció, ezért toboroznak.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kiből lehet börtönőr? Betöltött 18. életév, de nem lehet idősebb a jelentkező 55-nél. Magyar állampolgárság, állandó belföldi lakhely, középfokú végzettség, büntetlen előélet. Aki az egészségügyi, fizikai és pszichikai alkalmasságin is átmegy, iskolapadba kerül. Orosz Zoltán kiemelte, hogy a megfeleltek már a képzés idején is a szervezet állományába tartoznak és illetményt kapnak. Jelenleg hat és fél hónapos a képzés.

Nemcsak felügyelőket keresnek: egy börtönben minden szakma művelőjére szükség van.

Viza Attila képviselő arról beszélt, hogy társadalmunk alappillére az igazságszolgáltatás, amelynek legfontosabb eleme a büntetés-végrehajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában