Az elnök adományozta az új zászlót

2018.10.15. 11:30

Megszentelt lobogó alatt tették le az esküt a tartalékos ezred katonái Fehérváron

Szombaton délben letették az esküt a tartalékos ezred új katonái, az ünnepélyes keretek között átvett csapatzászló előtt. Részt vett az eseményen sok egyházi, világi és katonai vezető, köztük Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Cser-Palkovics András polgármester, Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Törő Gábor országgyűlési képviselő.

Palocsai Jenő

A katonák felelőssége és feladata lesz a jövő és a biztonság építése

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

„Csak még egyszer előre!” Idézte Benkő Tibor honvédelmi miniszter Sipos Gyula altábornagyot. A 17.gyalogezred vezetőjének szavait. Fontos mondat ez, mert a stratégia szerint ennek tükrében szerveződik a Magyar Honvédség újjáépítése, megerősítése. A cél egy olyan modern honvédség, amelyre nemcsak büszkén számíthatnak a magyarok, de bízhatnak is benne.

Kiemelt szerephez jut a hadsereg felépítésében az egyik legrégebbi katonaváros, Székesfehérvár is. Már az országgyűlés előtt a benyújtott határozat, mely a hivatásos és önkéntes katonák létszámának bővítését tartalmazza.

Katonai becsület, bátorság, bajtársiasság

„A csapatzászló mint a katonai becsület, bátorság és bajtársiasság jelképe mélyen gyökerezik a magyar katonai hagyományokban. Egybeforrt hazánk honvédő és szabadságharcaival. Alapvető szimbóluma honvédségünknek” – áll többek között Áder János köztársasági elnök adományozási okiratában.

Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Iroda irodavezetője beszédében elmondta, hogy a csapatzászló teszi teljessé a katonai szervezet létezését, megtestesítve az ezred összetartozását, majd átadta azt a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megbízott parancsnokának, főhadsegéd Huszár Ferenc alezredesnek. A dandártábornok a köztársasági elnöki, míg Nedeczky Ildikó az ezred zászlóanyai szalagját kötötte föl a lobogóra.

A katonák felelőssége és feladata lesz a jövő és a biztonság építése
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Ötven tartalékos tett esküt

A tartalékos rendszer a honvédség és a társadalom egymás iránti elkötelezettségén alapul. A katonák felelőssége és feladata lesz a jövő és a biztonság építése, ezért választották a 17. gyalogezred vezetőjét, Sipos Gyula ezredest névadónak. Az ő munkásságát, valamint a fehérvári honvédek hősies elszántságát állítják követendő példának maguk elé a büszke tartalékosok.

 

A Városház téren ötven új tartalékos katona tett esküt, melynek szövegét Győri Árpád őrvezető, a Magyar Honvédség 8000. tartalékos katonája mondta elő az ezred új tagjainak. Később az őrvezető és Takács Attila dandártábornok a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban aláírta a szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában