1967-ben cserélt helyet a Vasvárival

2018.10.20. 08:30

Jubileumot ünnepelt a Szent István Szakközépiskola

Nyolcvanéves a Szent Istvánról elnevezett mezőgazdasági és élelmiszeripari középiskola. A jubileumot nyolc hónapon át tartó rendezvénysorozattal ünneplik.

B. Kiss László

A kenyér hete alkalmával az iskola élelmiszer-vizsgáló laborjával is megismerkedhettek a vendégek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kis- és középvállalkozások segítését tűzte ki célul az 1930-as években a korabeli agrárpolitika. Ezt a tudásszint emelése, területi képzőközpontok felállítása révén kívánták elérni. Darányi Kálmán miniszterelnök, Hóman Bálint ország­gyűlési képviselő és Csitáry G. Emil polgármester ennek szellemében hozta létre Fehérváron 1938-ban, az államalapító halála 900. évfordulójának évében az agráriskolát – mondta el Barna József igazgató azon a pénteki ünnepségen, amellyel megnyitották az intézmény jubileuma alkalmával tartandó rendezvények sorát. Az iskola a vasútállomás mellett, a jobbára közadakozásból emelt épületben kezdte meg működését.

Jelenlegi helyére, az Ady Endre utcába akkor költözött, amikor 1967-ben helyet cserélt a Vasvári gimnáziummal. Az intézményben – a mezőgazdasági szakképzés mellett – 1968-ban indult meg az élelmiszeripari is, amikor a fővárosból ide helyezték át a malomipari oktatást. Az iskola nevét 1978-ban változtatták Szent Istvánról Vántus Károlyra. A sors fintora – jegyezte meg az igazgató –, hogy ekkor volt az iskola a legeredményesebb. 1991-ben, amikor a földművelésügyi tárca átadta fenntartásra a városnak, a tanárok kérésére visszavette a Szent István nevet. 2013-ben az intézmény ismét visszakerült a földművelésügyi minisztériumhoz. Ettől fogva ismét indultak érettségit adó képzések, és megállt a tanulói létszám csökkenése is.

A kenyér hete alkalmával az iskola élelmiszer-vizsgáló laborjával is megismerkedhettek a vendégek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola az alapításának 80. évfordulóját nyolc hónapos programsorozattal teszi emlékezetessé. Szeptemberben először rendeztek gólyatábort. Az októberben megtartott Kenyér hete már hagyománynak számít. Novemberben a mindennapi kenyér témában hirdetnek majd alkotói pályázatot, s a tanulók az intézmény több híressé lett véndiákjával is találkozhatnak. Ebben a hónapban 120 almafát is elültetnek. Decemberben süteménypályázatot írnak ki, januárban pedig történelmi vetélkedőt szerveznek. Februárban – más mellett – szakmai versenynek adnak otthont, márciusban pedig versmondó és sportverseny lesz. A sort az áprilisi gálaműsor zárja – tűnt ki az igazgató szavaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában